“Preporuku o trećoj dozi vakcine će davati izabrani lekari”

0
SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia

Preporuku za treću dozu vakcine protiv kovida-19 pacijentima koji su hronični bolesnici davaće izabrani lekari, ali još nemamo detaljna uputstva o proceduri, izjavio je koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić.

On je za Politiku istakao kako još ne postoji stručno-metodološko uputstvo, a lekari čekaju i na usklađivanje sa propisima koje treba da odobri Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da se odluka o trećoj dozi za sada odnosi samo na hronične bolesnike, one sa transplantiranim organima ili imaju stanja narušenog imuniteta.

Tiodorović ne očekuje da će odluka o trećoj dozi za zdrave građane biti doneta pre sredine avgusta.

„Treća doza možda neće biti potrebna za zdrave ljude koji su odlično ‘odgovorili’ na vakcinu, i kod kojih se titar antitela odlično održava na jednom nivou“, smatra Tiodorović.

Epidemiolog Zoran Radovanović podseća da je u državama čiji su se građani vakcinisali kineskom vakcinom, poput Bahreina, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao treća doza davana Fajzerova vakcina, jer su istraživanja pokazala da kombinovanje daje bolji imunski odgovor.

„Ukoliko građani Srbije budu mogli da biraju treću dozu, onda najpre treba izabrati vakcine koje su pravljene na bazi informacionih tehnologija, kao što su Fajzer i Moderna“, sugerisao je Radovanović.