Preporuka: “Ako osećate dim zbog požara na deponiji u Vinči zatvorite prozore i ne izlazite napolje”

2
Foto: Printscreen

 (Beta) – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da su preporuke stručnjaka Zavoda za javno zdravlje da građani dok god osećaju miris dima zatvore svoje prozore i ne izlaze bez preke potrebe napolje, kao i da je požar pod kontrolom i da ne postoji opasnost da će se proširiti.

“Iako će gradjani dim moći da vide u narednih nekoliko dana, uveravam ih da nema mesta za strah i paniku. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje su takodje na terenu. Dakle, stručnjaci ovog Zavoda su na mernom mestu u Bulevaru despota Stefana u 10.00 časova izmerili koncentraciju suspendovanih čestica PM10 od 60 mikrograma po metru kubnom, u 11.00 časova bio je nagli skok od 177 mikrograma, a u 12.00 časova koncentracija ovih čestica je pala na 50 mikrograma po kubnom metru”, rekao je Radojičić, preneo je Beoinfo.

Prema njegovim rečima, “vetar koji je duvao u pravcu jug-jugoistok doneo je čestice iz pravca deponije, ali je zagadjenje bilo epizodično, na šta ukazuje i pad koncentracije”.

On je naveo da je na mernom mestu na Novom Beogradu u 10.00 časova koncentracija suspendovanih čestica PM10 bila 18 mikrograma po metru kubnom, u 11.00 se dogodio nagli skok na 60 mikrograma po metru kubnom”.

“Preporuke stručnjaka Zavoda za javno zdravlje su da dokle god gradjani osećaju miris dima da zatvore svoje prozore i ne izlaze bez preke potrebe napolje”, rekao je Radojičić.

“Još jednom ponavljam, nema potrebe za  širenjem panike jer su sve nadležne institucije u pripravnosti, na terenu, a i kontrola kvaliteta vazduha koju vrše stručnjaci Zavoda za javno zdravlje je u toku. Informacije o stepenu ovog epizodičnog zagadjenja gradjani mogu pratiti u realnom vremenu i na sajtu beoeko.com”, poručio je Radojičić.

2 KOMENTARA

Comments are closed.