“Prepisivanje je najteži etički prestup i nikad nije bilo dozvoljeno”: Profesor Hiber o lažnim doktoratima

1
Foto: Profimedia

Nekadašnji predsednik Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univeztiteta (BU) Dragor Hiber izjavio je da se provera nečijeg doktorata ne može ograničiniti na period posle donošenja Pravilnika iz 2016, komentarišući primedbu o retroaktivnosti u slučaju aktuelnog ministra finansija Siniše Malog.

“Svi koji otvaraju pitanje retroaktivnosti u slučajevima koji su u žiži javnosti, a za mene slučaj Siniše Malog nije jedini, treba sebi da postave pitanje: da li misle da je pre donošenja važećih univerzitetskih pravilnika na Beogradskom univerzitetu bilo slobodno prepisivati?”, rekao je Hiber za list Danas, povodom primedbe premijerke Ane Brnabić da se o doktoratu Malog, iz 2013, odlučuje po Pravilniku iz 2016.

“Što bi”, nastavio je Hiber, “za krađe u privatizaciji rekli u jednoj susednoj zemlji ‘ko je jamio, jamio je’, osudićemo samo one koji su prepisivali posle usvajanja Pravilnika o ; postupku uvrdjivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova iz 2016. godine”. “Tako naravno, ne može biti”, ; naglasio je Hiber, profesor Pravnog fakulteta u penziji.

On je podsetio da je prepisivanje bilo najteži etički prestup i pre donošenja pravilnika i da je u okviru BU decenijama unatrag radio Etički odbor koji se bavio sankcijama ove vrste prestupa.

Prema njegovim rečima, pravilnikom je preciziran postupak za utvrdjivanje odgovornosti.

“One koji se pozivaju na pravna pravila u ovom slučaju, na zabranu retroaktivnosti, treba podsetiti i na pravilo da zabrana retroaktivnosti ne važi za procesne norme”, rekao je Hiber.

1 KOMENTAR

Comments are closed.