“Infekcija se najviše prenosila na proslavama u zatvorenom prostoru…”: Dr Kisić Tepavčević o razlozima porasta broja inficiranih

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Koronavirus ne posustaje, najviše novozaraženih je u Beogradu. Mere zaštite i odgovorno ponašanje su ključni, kaže doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Ni posle više od tri meseca, koronavirus ne posustaje. Podaci pokazuju da poslednjih nekoliko dana dolazi do porasta broja inficiranih novim koronavirusom, ali stručnjaci tvrde da je situacija pod kontrolom i da su sada ključni mere zaštite i odgovornost, prenosi RTS.

Zamenica direktora Instituta Batut doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je da je većina novozaraženih sa područja Beograda i da su epidemiološka istraživanja pokazala da je do prenošenja infekcije došlo u zatvorenom prostoru na proslavama, tamo gde su bila veća okupljanja ljudi.

Prema njenim rečima, to je najveći razlog zbog čega se prethodnih dana registruju dvocifreni brojevi novih slučajeva.

Međutim, ukazuje da u najvećem delu zemlje duže od dve nedelje nema prijavljenih.

Doktorka Kisić Tepavčević je istakla da više od 75 odsto svih novopotvrđenih slučajeva nema nijedan simptom, niti znak infekcije i da ne bi ni bili otkriveni da nisu testirani, odnosno da se za njima nije tragalo.

“Tako će se nastaviti u u narednom periodu, da li će se oni testirati zavisi od metodoloških protokola i saveta Svetske zdravstvene organizacije. Ono što je sigurno, jeste da je svaki kontakt pod zdravstsvenim nadzorom i da se prati”, rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Iako je metodološki okvir najavio da se mere relaksiraju i popuštaju, u Srbiji se i dalje rade testiranja kontakata koji nemaju simptome, rekla je doktorka.

S obzirom da je od sutra najavljeno otvaranje granica ka Grčkoj i planiranje odmora, Darija Kisić Tepavčević je ponovila da su odgovornost i procena rizika, ključne mere i glavno oružje u borbi prtiv koronavirusa.

“Jedna po jedna zemlja će se otvarati, i sada se apsolutno zna koji je način prevencije – udaljenost od jednog metra fizički sprečava prenošenje infekcije”, rekla je ona i još jednom napomenula da se procenjuje da je rizični kontakt onaj koji traje duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od jednog metra sa osobom koja je rezervoar infekcije.

Prema njenim rečima, treba da živimo u sadašnjem trenutku, virus je još tu, njegova aktivnost jeste oslabila, ali i mi sada znamo kako da preveniramo infekciju.