Sociolog i diplomata Trivo Inđić, disident u vreme SFRJ, preminuo je danas u Beogradu posle duže bolesti, javlja RTS.

Inđić je rođen 1938. godine u mestu Lušci Palanka kod Sanskog mosta, na teritoriji današnje BiH. U Drugom svetskom ratu izgubio je oba roditelja, a posle boravka u splitskom sirotištu školovanje je nastavio u Beogradu.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu, a potom magistrirao sociologiju. Bio je asistent profesora Ljubomira Tadića, član grupe „Praksis“ i jedan od pokretača Korčulanske filozofske škole.

Iz Saveza komunista Jugoslavije izbačen je 1968. godine, a kasnije i sa beogradskog Filozofskog fakulteta, zajedno s grupom profesora među kojima su Mihailo Marković, Ljubomir Tadić, Zagorka Golubović, Svetozar Stojanović, Miladin Životić, Dragoljub Mićunović i Nebojša Popov.

Kasnije je radio u Zavodu za proučavanje kulturnog razvoja, Institutu za međunarodnu politiku i privredu i Institutu za evropske studije u Beogradu.

Od 1992. do 1994. godine bio je pomoćnik ministra za prosvetu i kulturu u Vladi Savezne Republike Jugoslavije.

Ambasador Jugoslavije i Srbije i Crne Gore u Španiji bio je od 2001. do 2004. godine, a potom politički savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića do 2012.

Poznavao je i ubijenog američkog predsednika Džona Kenedija, revolucionara Ernesta Če Gevaru, nemačkog mislioca Eriha Froma i svrgnutog čileanskog predsednika Salvadora Aljendea, navodi RTS.

Bio je cenjeni hispanolog i stručnjak za Južnu Ameriku i ostavio je veliki broj knjiga i radova iz širokog polja društvenih nauka.

Govorio je engleski, španski, ruski, italijanski i francuski jezik.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.