Preminuo Tomislav Merčep, osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Hrvatskoj

0
Tomislav Merčep
Foto Profimedia

(Beta) – Tomislav Merčep, ratni pomoćnik hrvatskog ministra unutrašnjih poslova, koji je osuđen zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine krajem 1991. godine, preminuo je.

“Svim članovima i prijateljima javljamo tužnu vest da je naš dugogodišnji predsednik udruženja, prijatelj i zapovednik nakon teške i dugotrajne bolesti preminuo u 69. godini života”, objavilo je Udruženje hrvatskih dobrovoljaca Domovinskog rata, prenosi N1 Zagreb.

Merčep je zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana bio pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora.

On je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora jer kao zapovednik jedinice poznate kao “merčepovci” nije sprečio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru 2017. kaznu povisio na sedam godina.

Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora, jer, kao komandat jedinice „Merčepovci“, nije sprečio zločine nad srpskim civilima. Vrhovni sud mu je početkom 2017. povisio kaznu na sedam godina.

Po optužnici, pripadnici te jedinice na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine nezakonito su uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest je preživelo mučenje i zlostavljanje. Optužnica je obuhvatila i ubistvo zagrebačke porodice Zec.

Merčep je osuđen zbog toga što, kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio njene pripadnike da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti, prenela je agencija Beta.

Na početku suđenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je kasnije taj deo ublažen, pa mu se u nastavku postupka sudilo zbog optužbi da pripadnike jedinice nije sprečio u zločinima. Merčep je uhapšen krajem 2010, a suđenje je počelo dve godine kasnije.

Vrhovni sud Hrvatske je u martu ove godine potvrdio odluku o uslovnom puštanju na slobodu Merčepa.

Kao razloge za puštanje na uslovnu slobodu posle izdržane tri četvrtine izrečene zatvorske kazne, sud je naveo “znatno pogoršano zdravstveno stanje” Merčepa koji je, kako je navodeno, bio teško pokretan i potrebni su mu bili stalna nega i pomoć.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500