Filip Kambi, jedan od najpoznatijih svetskih enologa zaslužnih za razvoj savremene vinske industrije, iznenada je preminuo u 59. godini. Kambi je bio i jedan od konsultanta vinarije Tikveš i vinarije Château de Gourdon u Francuskoj, gde je radio u nekoliko vinarija, posebno u dolini Rone.

Saradnja Kambija i Tikveša počela je 2009. godine, a sledeće godine je proglašen za najboljeg enologa na svetu od strane prestižnog vinskog kritičara Roberta Parkera. U „Tikvešu” je Kambi zajedno sa Markom Stojakovićem, vođom tima enologa u vinariji, radio na stvaranju vrhunskih terroar ​​vina, danas jednih od najnagrađivanijih – „Bela voda”, „Barovo” i „Domen Lepovo”. Pored toga, Kambi je pomogao u identifikaciji novih autentičnih mikrolokacija u zemlji i promovisao Tikvešov terroar.

Iako je njegov rad u vinskom svetu bio visoko cenjen u svetu, Kambi je skromno i predano pristupao svakom novom projektu, fokusirajući se na njegov autentični potencijal. Za njega su najvažniji faktori za stvaranje vrhunskih vina bili terroar, vinogradi, klima i strast sa kojom se stvara vinska priča. Njegova sposobnost da razume potrebe i navike savremenih ljubitelja vina umnogome je zasnovana na konceptu vrhunskih vina ,,Tikveš“ i dalje je taj koncept bio veliki motiv za razvoj vinske industrije u regionu.

Kambi je često naglašavao: „Ljudi žele novo vrhunsko iskustvo, sada i odmah, a autentične sorte su nešto što samo vi možete da ponudite. Ljudi žele da probaju nove stvari, pa treba upotrebiti sva sredstva da se ispriča ta autentična priča”.

„Izgubili smo velikog prijatelja i saradnika. Njegov doprinos razvoju ,,Tikveša“ i vinske industrije je ogroman. Strast sa kojom je pristupao poslu uspešno je preneo na enološki tim sa kojim je radio i koji je dalje uspevao da samostalno stvori nove vinske potencijale i obogati vinsku kartu „Tikveša”. „Kroz enološki tim Tikveša duh Kambija će nastaviti da „živi“, kažu iz vinarije „Tikveša“.

Vinarija „Tikveš“ odaće počast svom saradniku Kambiju na komemorativnoj sednici, koja će biti održana  21.12.2021.godine, sa početkom u 11.00 časova, u prostorijama Edukativnog centra M6.

Kambi i enološki tim Tikveša uspeli su da naprave vrhunska vina koja su dobila najviše ocene Parkera, ali i druge prestižne nagrade na svetskim takmičenjima u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Upravo je ovaj tim najzaslužniji za razvoj premijum segmenta vinarije „Tikveš”, koji se dobro pozicionirao na regionalnom tržištu. Potvrda za to su brojne nagrade na renomiranim svetskim takmičenjima. Samo u 2020. godini vina ,,Tikveš” i ,,Tikveš Châteaux&Domaines“, koja su obeležena njegovim potpisom, osvojila su 100 nagrada i priznanja na prestižnim međunarodnim vinskim takmičenjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.