Preminuo reditelj Božidar Nikolić

0
Foto Screenshoot/Youtube

Jedan od najpoznatijih domaćih direktora fotografije i reditelja Božidar Nikolić preminuo je u 80. godini, prenosi Blic.

Radio je na kultnim ostvarenjima poput „Balkanskog špijuna“, „Tri karte za Holivud“, „U ime oca i sina“ i mnogim drugim.

Nikolić je rođen u Nikšiću 1942. godine, a zanat u kinematografiji dobro je ispekao tokom 60-ih i 70-ih godina kao televizijski kamerman Radio-televizije Beograd.

Kao vrstan direktor fotografije sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.

Ostaće upamćen i po tome što je Bredu Pitu dao jednu od njegovih prvih glavnih uloga na filmu i to u ostvarenju “Tamna strana Sunca”. Film je snimljen kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, a pored Pita našli su se Šeril Polak, Gal Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić…

Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u “Tamnoj strani Sunca” pojavilo 400 glumaca, bez dileme odabrao Pita.

Za svoj snimateljski rad nagrađen je sa dve Zlatne arene u Puli – prvo za film Beštije (1978), a onda i za Život je lep (1985).

Zlatnu arenu za režiju podelio je sa Dušanom Kovačevićem za Balkanskog špijuna.

Na Sofestu 2016. godine nagrađen je sa statuetom Sloboda, za doprinos filmskoj umetnosti za kameru.