Preminuo projektant staklene piramide muzeja Luvr u 103. godini

0
Foto: Tanjug-AP

Američki arhitekta kineskog porekla Jo Ming Pej preminuo je u 103. godini, objavio je Njujork tajms, a njegov moderni dizajn i istaknuti projekti, poput staklene piramide muzeja Luvr u Parizu, učinili su ga jednim od najpoznatijih i najplodonosnijih arhitekata 20. veka.

Jo Ming Pej, sin istaknutog bankara u Kini, napustio je svoju domovinu 1935. godine, preseljenjem u SAD, studirao je arhitekturu na MIT i Harvardu, a 1955. godine u Njujorku osniva svoju firmu.

Muzeji, opštinske zgrade, hoteli, škole i drugi objekti koje je Pej projektovao širom sveta pokazuju preciznu geometriju i apstraktan kvalitet, uz poštovanje prema svetlu, uglavnom uz korišćenje kamena, betona, čelika i stakla, piše Rojters.

Obnova muzeja Luvr, čiji delovi datiraju iz 12. veka, pokazao se kao njegov najkontroverzniji rad, a za taj posao angažovao ga je francuski predsednik Fransoa Miteran. Pej je tako na ulazu u taj poznati muzej projektovao staklenu piramidu, s tri manje piramide u blizini, što je predstavljalo upečatljiv kontrast postojećim objektima Luvra u klasičnom francuskom stilu.

To je izazvalo ljutnju mnogih Francuza, neki su tamošnji mediji takvo rešenje opisali i kako “dodatak Diznilendu”, dok je i sam Pej priznao da je Luvr nesumnjivo njegov najteži posao u karijeri.

Pej je i u nekim ostalim značajnim radovima koristio motiv staklene piramide, pa ju je tako dizajnirao i na ulazu u Kuću slavnih rock and rolla u Klivlendu.

Ostali značajni radovi uključuju i projektovanje biblioteke Džon F. Kenedi u Dorčesteru u Bostonu, Nacionalni centar za atmosferska istraživanja u Bolderu u američkoj saveznoj državi Kolorado, istočno krilo Nacionalne umetničke galerije u Vašingtonu, te gradske skupštine u Dalasu, piše Rojters.

Pej je 1983. godine osvojio međunarodnu nagradu za arhitekturu “Pricker”, a osvojenih 100.000 dolara iskoristio je za pokretanje programa za kineske arhitekte koji žele da studiraju u SAD.