U 88. godini je preminuo Petar Tutavac, prvi školovani keksar u SFRJ.

Tutavac je rođen 1934. u Podgradini nedaleko od Opuzena (danas opština Slivno). Sa trinaest godina je završio pletarski zanat u Opuzenu i postao KV radnik pletar. Tada je nekoliko godina pleo korpe u kojima se nosio hleb.

Godine 1949. preko sindikata se javio na kurs za keksara u Zagrebu koji je raspisala fabrika Kraš, gde su on i još jedan polaznik izučili keksarski zanat. Zanimljivo je da je bio prvi školovani keksar u tadašnjoj Jugoslaviji.

Zatim je otišao u vojsku, a nakon povratka zaposlio se u Krašu.

„Kraš je tada bio jedina konditorska industrija i sve ostale koje su se kasnije pojavljivale potekle su od njega“, rekao je svojevremeno Petar, koji je uz rad pohađao višu Krašovu školu za inženjera konditora u proizvodnji. 

Njegov diplomski rad i prvenac u konditorskoj industriji bila je Domaćica.

Keks je kasnije doživeo različite varijacije, ali osnova je ostala ista kakvu je zamislio Petar Tutavac u svom diplomskom radu pedesetih godina prošlog veka.  

Dok je tražio podršku za izgradnju keksare u Požarevcu, njen idejni tvorac Filipović je istovremeno tragao i za stručnim kadrom. Obraća se Milošu Reljinu, koji na preporuku dovodi Petra Tutavca iz Hrvatske.

Upravo njegovo ime vezuje se za početak proizvodnje „plazma“ keksa u Srbiji. 

Radio je u maloj proizvodnji keksa, gde nije bio zadovoljan. On tada sa porodicom dolazi u Leskovac. Kada je došao, imao je diplomu majstora za proizvodnju keksa, koju je dobio na kursu u fabrici „Kraš“.

U međuvremenu je napredovao i posle sistematizacije postao tehnički direktor.  

Ubrzo je pokrenuta akcija za izbor imena fabrike u Požarevcu. Naziv „Bambi“ su dali roditelji i deca na tom konkursu. Nagrada je bilo porodično letovanje na moru.

„Plazmi“ je Filipović dao ime. Tutavac je stvorio brojne poslastice, prvi u Jugoslaviji napravio grisine i bio prvi stručni majstor keksar u bivšoj državi. 

Tutavac nijedan svoj proizvod nije patentirao. 

„To su bila neka druga vremena, kada se znanje nije skrivalo nego se delilo. Sve što sam radio, sve moje recepture i proizvodi, rađeni su pod imenom Bambi tehnologije. Uvek sam smatrao da sve to pripada narodu, da se tako jača društvena snaga i ugled naše zemlje na domaćem i svetskom tržištu. Bila su to vremena kada su važila neka druga pravila i odnosi među ljudima. Ma meni je dobro i ovako, ja sam srećan čovek“, rekao je u svom poslednjem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.