Preminuo palestinski dečak ranjen u sukobima na granici Gaze i Izraela

0
(Beta/AP Photo/Abdel Kareem Hana)

(Beta) – Dvanaestogodišnji palestinski dečak, ranjen prošle nedelje u sukobima s izraelskim vojnicima duž granice pojasa Gaze i Izraela, danas je preminuo, saopštilo je ministarstvo zdravlja na toj teritoriji.

Omar Hasan Abu al Najl pogođen je metkom u sukobima prošle subote koji su izbili tokom demonstracija kraj granične ograde, javila ja zvanična palestinska novinska agencija Vafa.

Oko 40 ljudi ranjeno je u tim sukobima, uključujući jednog 32-godišnjeg Palestinca koji je preminuo u sredu.

Jedan izraelski granični policajac pogođen je metkom iz pištolja iz neposredne blizine kroz rupu na ogradi i u kritičnom je stanju.

Izraelska vojska je rekla da je odgovorila bojevom municijom i sredstvima za razbijanje nereda kada su palestinski izgrednici počeli da bacaju eksploziv i kamenice preko granične ograde i pokušavali da se popnu na nju.

Posle tih sukoba Izrael je izveo udare iz vazduha ciljajući mesta za proizvodnju i skladišta oružja islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u Gazi.

Izraelska vojska je napala pojas Gaze i u noći između ponedeljka i utorka u odgovoru na zapaljive balone koji su izazvali požare na jugu izraela. Izveštaja o žrtvama u tim udarima nije bilo.

Nove demonstracije i sukobi izbili su duž granice Gaze i Izraela u sredu ali nisu bili toliko nasilni.

Palestinci su organizovali proteste duž granice posle tri meseca od okončanja jedanaestodnevog rata između Hamasa i izraelske vojske, a planiraju da protestuju i večeras, rekli su palestinski izvori.

Oko 260 Palestinaca je ubijeno u najnovijem majskom ratu, a palestinske organizacije su ispalile hiljade raketa na Izrael ubivši 13 ljudi, uključujući jednog vojnika.

Protesti duž granice na kojima se zahtevalo okončanje blokade Izraela i pravo Palestinaca da se vrate na teritorije sa kojih su pobegli, ili su oterani kada je stvoren Izrael 1948. godine, održavali su se jednom nedeljno tokom 2018.

Hamas je podržavao te demonstracije koje su često bile nasilne. U njima je ubijeno 350 Palestinaca tokom jedne godine.