Preminuo “najusamljeniji čovek na svetu”: Više od 25 godina živeo u potpunoj izolaciji u Amazoniji

0
EPA/CECILIA PUEBLA EPA/Cecilia Puebla

Poslednji pripadnik domorodačke zajednice koji je živeo u potpunoj izolaciji u brazilskoj Amazoniji više od 25 godina umro je, objavilo je udruženje za prava domorodaca “Survival International”.

Prema Funaiju, brazilskoj agenciji za domorodačko stanovništvo koja je bila zadužena za njegovo praćenje, muškarac je pronađen mrtav u visećoj mreži. Nije bilo znakova nasilne smrti, prenosi N1.

Domorodački čovek bio je poznat kao „Indio Tanaru“ ili „Índio iz rupe“ jer je bio poznat po tome da kopa duboke rupe u kojima se skrivao i hvatao životinje.

Verovalo se da je on poslednji preživeli iz svog plemena i jedini stanovnik teritorija Tanaru u državi Rondonia.

Neki su ga prozvali najusamljenijom osobom na svetu.

Aktivisti za ljudska prava veruju da su ostale članove njegovog plemena ubili stočari kada su se proširili u regiju 1970-ih i 1980-ih.

Regija, u blizini brazilske granice s Bolivijom, često se naziva brazilskim Divljim zapadom, budući da se sukobi oko zemlje često rešavaju nasilno.

Prema Fioni Votson iz „Survival International“, čovek je „bio simbol užasnog nasilja i okrutnosti prema domorodačkim narodima u ime kolonizacije i ekonomske koristi, kao i njihovog otpora“.