Preminuo Milan Živadinović

0
Printscreen/YouTube/Grand Magazin Tv Grand

Milan Živadinović, srpski fudbalski trener i bivši jugoslovenskifudbaler, preminuo je u svojoj 77. godini, prenosi Sport klub.

Kao igrač, prošao je omladinsku školu Crvene zvezde, a šansu u prvom timu je dobio 1963. godine, kao veoma mlad fudbaler.

Igrao je još za Čelik iz Zenice, Vardar, Slobodu iz Užica, Rijeku, Crvenku i nemački Sudvest Ludvigshafen, gde je završio karijeru 1974. godine.

U trenerskoj karijeri vodio je veliki broj klubova i reprezentacija. Bio je trener u juniorima Crvene zvezde od 1977. do 1979. godine. Prvi tim crveno-belih vodio je od 1992. do 1994. godine i osvojio jedan nacionalni kup 1993. godine.

Pored Zvezde, u trenerskoj karijeri vodio je još Novi Sad, subotički Spartak, Rad, Sutjesku, Sakarijaspor iz Turske, Budućnost, Prištinu, niški Radnički, Al Šahab, OFK Beograd, Apolon sa Kipra, Al Nasr, Obilić, Saba Bateri, sa kojim ima osvojen Kup Irana 2005. godine i Čangša Đinde iz Kine.

Bio je selektor mlade reprezentacije Jugoslavije. U periodu od 1998. do 1999. vodio je nacionalni tim kao selektor na šest utakmica u vreme kada je reprezentacija bila šesta na FIFA rang listi.

Ostvario je učinak od tri pobede, dva remija i jednog poraza, a ostaje zabeleženo da nije izgubio utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (sve tri pobede), i to u vreme kada je reprezentacija zbog političke situacije igrala mečeve van Srbije i Crne Gore.

Vodio je još i nacionalne selekcije Iraka, Jemena, Gane i Mjanmara.