Preminuo Majkl Kolins, astronaut iz misije Apolo 11

0

Američki astronaut Majkl Kolins, koji je kružio oko Meseca tokom prvog sletanja na površinu. Bio je deo čuvene misije Apolo 11, preminuo je danas u 90. godini života godina, saopštila je njegova porodica, a prenosi BBC.

„Danas je nacija izgubila pravog pionira i doživotnog zagovornika istraživanja, astronauta Majkla Kolinsa. Kada je bio pilot komandnog moduila Apolo 11, neki su ga nazivali i ‘najusamljenijim čovekom u istoriji’. Dok su njegove kolege prvi put hodale po Mesecu, on je pomogao našoj naciji da postigne novu prekretnicu“, navodi se u saopštenju NASA-e.

Kolins se poslednjih godina svog života borio sa rakom i odlučio je da ih provede sa porodicom.

Misija Apolo 11 bila je prva misija sa zadatkom da spusti ljude na Mesečevu površinu, peta misija u okviru programa Apolo s ljudskom posadom i treća s ljudskom posadom koja je letela prema Mesecu.

Apolo 11 je lansiran 16. jula1969. s tročlanom posadom koju su činili Nil Armstrong, Edvin (Baz) Oldrin i Kolins. Dana 21. jula 1969. godine, u 2:56 časova po univerzalnom vremenu, Nil Armstrong je postao prvi čovek koji je zakoračio na Mesec, a ubrzo mu se pridružio i Baz Oldrin.

Za to vreme, Majkl Kolins je bio u komandnom modulu Kolumbija u orbiti oko Meseca. Tri astronauta vratila su se na Zemlju s 21,55 kilogramom mesečevog kamenja, sletevši 24. jula u Tihi okean.