Konfuzija oko vesti o smrti kineskog “lekara uzbunjivača”…

0
Foto: Profimedia

Kineski mediji izmenili su danas izveštaj da je doktor koji je pokušao da upozori na pojavu epidemije koronavirusa umro od te infekcije, i počeli da tvrde da je “u kritičnom stanju” i da ga leče. 

Državni list “Global Tajms” je javio da je lekar Li Venlijang umro u Vuhanu, ali je kasnije izmenio taj izveštaj navodeći da je lekar u kritičnom stanju. List “Pipls dejli” je prvo objavio Tvit u da je smrt doktora Lija izazvala nacionalnu žalost, prenosi (BBC).

Li je upozorio kolege lekare o virusu 30. decembra ali ga je policija upozorila da prestane da širi “lažne komentare”.

Doktor Li je proglašen mrtvim u četvrtak u 21:30 po lokalnom vremenu (danas u 14:30 po srednje-evropskom) i tu vest su objavili kineski državni mediji, što je izazvalo ogromne reakcije na kineskoj društvenoj mreži Vajbo, kineski ekvivalent Tvitera, prenosi BBC objašnjavajući kako je došlo do konfuzije.

Novinari i lekari na licu mesta koji nisu želeli da im se navede ime, rekli su za BBC da su tada intervenisali drugi mediji i vladini zvaničnici: zvaničnim medijskim kućama rečeno je da izmene izveštaje i da kažu da je doktor još pod lekarskom negom.

Svetska zdravstvena organizacija je objavila na Tviteru izraze žaljenja zbog smrti doktora Lija, ali je kasnije dodala da SZO nema informacije o statusu doktora Lija.

Američka TV CNN pisala je da je 30. decembra oftalmolog Li Venliang “bacio bombu” kada je na kineskoj aplikaciji za razmenu poruka obavestio svoju grupu kolega s Medicinskog fakulteta da je u njegovoj bolnici u Vuhanu u karantin stavljeno sedmoro pacijenata sa lokalne pijace morske hrane koji imaju bolest nalik Sarsu.

Tridesetčetvorogodišnji Li je objasnio da je, po testu čiji rezultat je video, uzročnik bolesti koronavirus – velika porodica virusa koji izazivaju i Sars (teški akutni respiratorni sindrom).

Lija su ispitivale lokalne zdravstvene vlasti i kasnije ga je pozvala policija Vuhana da potpiše pismo opomene u kome je optužen da “širi glasine onlajn” i da “teško remeti društveni poredak”, prenosi CNN na svom portalu.

Primljen je u bolnicu 12. januara pošto se zarazio od novog koronavirusa od svog pacijenta, a 1. februara je potvrdjeno da ima koronavirus.

Li je 30. decembra 2019. godine poslao poruke kolegama u kojima je naveo da se sedam pacijenata zarazilo virusom sličnim SARS-om i da se nalaze u karantinu u bolnici u kojoj on radi.

Li je napisao da je bolest, prema rezultatima testova koje je video, virus iz velike porodice koronavirusa koji su takođe bili uzročnici SARS-a i upozorio svoje kolege i zamolio ih da upozore svoje najbliže.

Nekoliko sati kasnije, skrinšotovi njegovih poruka postali su viralni, a njegovo ime nije prikriveno, ni zatamljeno.

Službenici iz Odeljenja za javnu bezbednost tada su mu predali pismo u kojem je optužen da je “davao lažne informacije” koje su “ozbiljno narušile društveni poredak”.