Preminuo legendarni Bil Rasel

0
EPA/MIKE NELSON CORBIS

Legendarni košarkaš Bil Rasel preminuo je u nedelju u 88. godini, mirno, u svojoj kući, okružen članovima porodice.

Rasel, koji je 1956. bio drugi pik na draftu, se proslavio u dresu Boston Seltiksa sa kojima je 11 puta bio šampion NBA lige, a čak pet puta proglašavan je za najkorisnijeg igrača lige. U Ol-star mečevima učestvovao je 12 puta.

Neponovljnivi košarkaš bio je jedan od temelja dinastije Seltiksa, a do 11 trofeja došao je u 13-godišnjoj karijeri.

Rasel je član Košarkaške Kuće slavnih u Springfildu i član FIBA Kuće slavnih, a od 2009. nagrada za najkorisnijeg košarkaša finala NBA lige nosi njegovo ime.

Ukupno je odigrao 1128 utakmica u najjačoj ligi sveta – u regularnom delu prosečno je beležio 15.1 poen, 22.5 skokova i 4.3 asistencije, a u plej-of mečevima imao je učinak od 16.2 poena, 24.9 skoka i 4.7 asistencije.

Poslednje tri sezone u karijeri bio je igrač-trener Bostona i osvojio je titule 1968. i 1969. Potom je predvodio Sijetl (1973-77) i Sakramento (1987-88). Potom je predvodio Sijetl (1973-77) i Sakramento (1987-88).

Sa reprezentacijom Sjedinjenih Država bio je olimpijski prvak 1956. u Melburnu.

„Veoma teškog srca želimo da prenesemo svim Bilovim prijateljima, fanovima i pratiocima: Bill Rasel, najveći pobednik u istoriji američkog sporta, mirno je preminuo danas u 88. godini, pored svoje supruge Žanin. Uskoro će biti objavljeni dogovori za njegov pomen. Biilova dva državna prvenstva u srednjoj školi ponudila su tračak neuporedivih dostignuća tima: dva puta prvak NCAA, kapiten olimpijskog tima SAD koji je osvajao zlatnu medalju, 11 puta NBA prvak, i na čelu dva NBA šampiona kao prvi crni glavni trener bilo kojeg severnoameričkog profesionalnog sportskog tima. Usput, Bil je zaradio niz pojedinačnih nagrada koje su bez presedana jer ih on nije spominjao. Godine 2009. nagrada za najkorisnijeg igrača NBA finala preimenovana je u dvostrukog člana Kuće slavnih „Bill Russel NBA Finals Most Valuable Player“… Ali uprkos svim pobedama, Billovo razumevanje borbe je ono što je osvetlilo njegov život. Od bojkota egzibicione igre iz 1961. do razotkrivanja predugo tolerisane diskriminacije, do vođenja prvog integrisanog košarkaškog kampa u Misisipiju nakon atentata na Medgara Evansa, do decenija aktivizma koji je konačno prepoznat njegovim primanjem Predsedničke medalje slobode 2010. godine. Bil je prozivao nepravdu sa neoprostivom iskrenošću za koju je nameravao da poremeti status kvo, i sa snažnim primerom koji nikada nije mislio na njegovu skromnu nameru, zauvek će inspirisati formu tima, nesebičnost i promišljenu promenu,“ navodi se u obraćanju Bilove porodice.

Jedan je od samo četvorice igrača u istoriji koji je uvršten u Ol-star tim povodom 25-godišnjice NCAA 1971. u Ol-star tim povodom 35-godišnjice NBA lige 1980, a 1996. izabran je u 50 najboljih košarkaša u istoriji lige.