Preminuo Kolin Pauel

0

Bivši državni sekretar SAD Kolin Pauel preminuo je od posledica koronavirusa u 84. godini, javili su američki mediji.

Ovu informaciju je potvrdila njegova porodica preko društvenih mreža, javlja CNN.

Kolin Pauel je bio prvi Afroamerikanac na funkciji državnog sekretara, a njegov angažman u nekoliko republikanskih administracija je oblikovao spoljnu politiku SAD s kraja 20. i u prvoj deceniji 21. veka.

“Izgubili smo izvrsnog i voljenog supruga, oca, dedu i velikog Amerikanca”, navedeno je u saopštenju porodice, uz napomenu da je bio vakcinisan.

Državni sekretar SAD je bio od 2001. do 2005. godine, tokom prvog mandata Džordža Buša mlađeg.

Prethodno je imao istaknutu vojničku karijeru. Služio je u Vojetnamu, da bi kasnije postao i prvi afroamerički savetnik za nacionalnu bezbednost pri kraju mandata Ronalda Regana osamdesetih godina.

Tokom mandata starijeg Buša bio je šef združenih vojnih snaga, a njegova popularnost je narasla posle Zalivskog rata. tokom devedesetih je važio za potencijalnog kandudata za predsednika.

Kao mrlja u karijeri, što je i sam kasnije govorio, ostaće upamćeno zalaganje za rat u Iraku na osnovu lažnih obaveštajnih podataka o nuklearnom naoružanju.

Iako se nikada nije kandidovao za Belu kuću, kada je postavljen 2001. godine za državnog sekretara bio je najviše pozicionirani Afroamerikanac u američkoj politici, četvrti u “liniji nasledstva”.

“Ovo pokazuje svetu šta je sve moguće u ovoj zemlji”, rekao je tada, kao “kreator istorije”.

Iako je bio republikanac, kasnije je u javnom životu govorio o zabludama o toj partiji i pomagao je na izborima demokratama, pre svega Baraku Obami koga je podržao u finalnim nedeljama kampanje 2008. godine.

Kolin Pauel je kao državni sekretar posetio Beograd 2003. godine posle ubistva premijera Zorana Đinđića da bi pružio podršku vlastima u Srbiji i Crnoj Gori.