Preminuo je čuveni jugoslovenski i hrvatski režiser Vatroslav Mimica. Njegov poslednji film bio je “Banović Strahinja”

1
Profimedia

Doajen jugoslovenskog i hrvatskog filma, reditelj Vatroslav Mimica preminuo je u subotu u Zagrebu u 97. godini, javio je HRT.

Velikan ovdašnje kinematografije rođen je 1923. u Omišu, a za vreme NDH postaje član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Od 1943. se priključio jugoslovenskim partizanima i učestvovao u Narodnooslobodilačkoj borbi u sklopu partizanskih sanitetskih jedinica.

Hrvatska publika zna ga najviše po filmovima kao što su “Prometej s otoka Viševice”, “Kaja, ubit ću te” i “Seljačka buna”, a ona u Srbiji po njegovom poslednjem filmu – “Banović Strahinja”.

“Vatroslav Mimica oduvek je bio i ostao vezan za ljudske sudbine, humanista iznad svega. Mimica je ceo svoj životni i kreativni opus posvetio odbrani humanističkih vrednosti za koje je osećao da ih moderni veliki sistemi zaboravljaju i ugrožavaju. Od onda kad je kao mladić otišao u partizane, iz potrebe da se bori protiv nepravdi fašizma, pa preko svih svojih super-avangardnih crtanih filmova, te kroz sve svoje igrane filmove – uvek je svet posmatrao prvenstveno pogledom uverenog humaniste”, napisao je HRT u svom In memoriamu.

1 KOMENTAR

  1. Jeste ostavio trag u kinematografiji i hvala mu na onome šta je ostvario uz ekipu izvrsnih glumaca sa ovih prostora!

Comments are closed.