Preminuo italijanski kompozitor Enio Morikone

0
Multi Academy Award winner, star in the Wakl of Fame, italian music director, composer and performer Ennio Morricone dies in Rome at 91 because the after-effects of a femur ruptured. File images from a spectacular open air concert in near Turin's Reggia de La Venaria. 06 Jul 2020,Image: 540421518, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Bruno Marzi / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Čuveni italijanski kompozitori oskarovac Enio Morikone (91) preminuo je u Rimu od posledica povrede noge prošle nedelje.

Morikone se smatra jednim od najuticajnijih filmskih kompozitora u 20. veku, a napravio je muziku za više od 500 filmova.

Sarađivao je sa međunarodno priznatim rediteljima, kao što su Serđo Leone, Brajan de Palma, Bari Levinson i Đuzepe Tornatore.

Za špageti-vesterne filmove svog druga još iz osnovne škole, Serđa Leonea, napisao je svojstvene filmske partiture za filmove Za šaku dolara, Za dolar više, Dobar, loš, zao i Bilo jednom na Divljem zapadu.

Enio Morikone je dobio dva Gremija, dva Zlatna globusa i pet nagrada Entoni Eskvit za filmsku muziku od BAFTA-e u periodu od 1979-1992. Bio je nominovan za pet Oskara za najbolju muziku, originalnu muziku u periodu od 1979-2001.

Morikone je dobio Počasnog Oskara u 2007 “za svoje veličanstvene i višestrane doprinose umetnosti filmske muzike”. On je bio drugi kompozitor koji je dobio ovu nagradu posle njenog uvođenja 1928.