Preminuo haški osuđenik Radoslav Brđanin

0
EPA PHOTO/ANP/UPI POOL/ROBERT GODDYN/RG-hh

(Beta) – Radoslav Brdjanin, bivši šef Kriznog štaba Autonomne regije Krajina (ARK), preminuo je danas na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske.

Brdjanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora za ratne zločine, pušten je na slobodu prošle subote, iz zdravstvenih razloga.

Generalni direktora UKC Republike Srpske Vlado Djajić ranije je izjavio da je Brdjanin u Banjaluku stigao životno ugrožen, odnosno da sve ukazuje da ima sepsu.

Radoslava Brdjanina je 2007. godine Haški trubunal pravosnažno proglasio krivim za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH, a naročito u AR Krajini tokom 1992. godine.

On je uhapšen 1999, a do 2018. godine je kaznu izdržavao u Danskoj, gde je stekao uslove za prevremeno puštanje na slobodu.

Danska je obavestila Haški tribunal da on više ne može izdržavati kaznu u toj zemlji, jer bi to značilo kršenje njegovih ljudskih prava.

Predsednik Haškog tribunala Karmel Adjijus je u martu 2020. odbio Brdjaninov zahtev za puštanje na prevremenu slobodu, tako da je on do pre nekoliko dana, kada je prebačen u Banjaluku, boravio u pritvorskoj jedinici suda u Hagu.

Brdjanin je bio prvi ministar gradjevinarstva, saobraćaja i komunalnih delatnosti Republike Srpske i potpredsednik Vlade Republike Srpske.

Po uvodjenju višepartijskog sistema u BiH postao je član SDS-a.

Posle rata, Brdjanin je bio predsednik Narodne stranke Republike Srpske, sve do njegovog hapšenja u julu 1999.