Preminuo Hari Rid, bivši lider demokrata u američkom Senatu

0
(Beta/AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

(Beta-AP) – Hari Mejson Rid, bivši lider demokratske većine u američkom Senatu i član Kongresa iz Nevade sa najdužim stažom, preminuo je u 83. godini, saopštila je njegova supruga Landre Rid.

“Umro je u utorak, okružen prijateljima kod kuće u predgrađu Hendersona,  posle hrabre, četvorogodišnje borbe sa rakom pankreasa”, navela je Landre Rid.

Rid, bivši bokser koji je postao advokat, bio je vođa većine u Senatu od 2007. do 2015. godine, istaknuta politička ličnost krajem mandata Džordža Buša i u dva mandata Baraka Obame. 

Rid se redovno sukobljavao sa republikancima i bio je u lošim odnosima sa predstavnicima opozicione stranke.

“Uvek bih radije plesao nego da se bijem, ali znam kako da se bijem”, govorio je Rid.  

Predsednik SAD Džozef Bajden je rekao da je tokom dve decenije koliko su zajedno proveli u Kongresu i osam godina zajedničkog rada dok je bio potpredsednik, Rid uvek bio čovek od reči. “Ako je Hari rekao da će nešto uraditi, uradio je to. Ako je dao reč, mogao si da računaš na to. Tako je decenijama radio za dobrobit zemlje”, naveo je Bajden u saopštenju.

Rid se penzionisao 2016, nakon što je izgubio vid na jednom oku, a u maju 2018. otkriven mu je rak pankreasa.


Pre manje od dve nedelje, međunarodni aerodrom u Las Vegasu poneo je njegovo ime, a od 1948. zvao se Aerodrom Mekaran, po bivšem američkom senatoru iz Nevade, Petu Mekaranu.