Proslavljeni srpski reditelj Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini, objavio je RTS.

Goran Paskaljević diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film Čuvar plaže u zimskom periodu, snimio je 1976.

Napravio je preko 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova. 

Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima „Varljivo leto ’68“, „Bure baruta“, „Vreme čuda“, „Tango argentino“, „Tuđa Amerika“. Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji „U zemlji bogova“.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vreme čuda.

Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

Prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu „Bernard Viki Most“ za humanizam u svojim delima.

Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.

Muzej moderne umetnosti u Njujorku MoMA 2008. i Britanski filmski institut u Londonu 2010. priredili su punu retrospektivu njegovih igranih filmova, zajedno sa monografijomna engleskom jeziku o njegovom radu.

Nagrada „Živojin Žika Pavlović“, leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE koji počinje večeras, ove godine trebalo je da bude uručena Goranu Paskaljeviću za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Paskaljević je povodom nagrade ranije izjavio da mu Živojin Pavlović nije bio samo prijatelj, već i uzor.

„Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru“, bile su Paskaljevićeve reči povodom nagrade sa imenom Žike Pavlovića.

Komentara

 1. Bojana
  26. септембар 2020. 09:50

  GoranPaskaljeic je simio 18 igranih filmova. Neka mu je vecna slava i hvala. Sretni smo sto smo bili njegovi savremenici.

 2. Анонимни
  26. септембар 2020. 14:28

  Zatečena sam vešću da nas je napustio jedan od naših najboljih reditelja. Goran Paskaljević. Izuzetan čovek i reditelj. Večna mu slava i hvala.

 3. Suzana
  26. септембар 2020. 14:58

  Zatečena sam vešću da nas je napustio jedan od naših najvećih reditelja, divan čovek i umetnik, Goran Paskaljević. Neka mu je večna slava i hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.