Preminuo generalni sekretar i član SANU Marko Anđelković

0
Foto: SANU

Generalni sekretar i redovni član Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) Marko Anđelković preminuo je u 75. godini, nakon duže i teške bolesti, saopšteno je.

Anđelković je diplomirao 1968. na Odseku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Begradu, a tokom narednih deset godina je završio dve specijalizacije iz oblasti populacione genetike na univerzitetima u Beču i u Tibingenu, u Nemačkoj.

Magistrirao i doktorirao je na Univerzitetu u Beogradu, a potom priveo kraju postdoktorske studije iz populacione genetike na Biološkom fakuletu američkog Univerziteta Jejl 1978/79.

Bio je redovni profesor Biološkog fakulteta u Beogradu, a od početka do kraja svoje naučne karijere radio je i na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković” Univerziteta u Beogradu.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003. godine, a za redovnog šest godina kasnije.

Funkciju Generalnog sekretara SANU Anđelković je obavljao od 2015. godine.

Bio je i predsednik Akademijskog odbora “Čovek i životna sredina” i Odbora za proučavanje faune Srbije.

Od 2006. do 2014. obavljao je funkciju zamenika sekretara Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU.

“Akademik Anđelković je bio član brojnih domaćih i međunarodnih stručnih udruženja. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za doprinos u unapređenju bioloških i srodnih nauka… Proteklih nekoliko godina dao je, bez ikakvog preterivanja, kao generalni sekretar nemerljiv doprinos radu ove kuće. Njegov odlazak veliki je gubitak ne samo za SANU, već i za srpsku nauku i društvo u celini”, navodi se u saopštenju.