Preminuo frontmen grupe “Buldožer”

0
Foto Printscreen/Youtube

Kantautor Marko Brecelj preminuo je jutros u 71. godini, objavio je Radio Koper, a preneo N1 Slovenija. U svojoj pedesetogodišnjoj karijeri, nezavisni umetnik je uvek pokazivao svoje pravo. Pre tri godine dobio je i Ježevu nagradu.

“Marko Brecelj je savremeni umetnik kojeg je teško definisati, jer je u svom dugom stvaralačkom životu promenio nekoliko identiteta i pojavio se u slovenačkoj javnosti u raznim personifikacijama”, napisao je žiri koji mu je 2019. dodelio nagradu „Jež“ na RTV Slovenija, prenosi N1 Slovenija.

Marko Brecelj je bio prisutan na umetničkoj sceni skoro 50 godina, a za to vreme je objavio solo album „Coctail“, na kojem je sarađivao sa legendarnim Bojanom Adamičem, i tri ploče sa rok grupom Buldožer, u kojoj je radio kao tekstopisac i frontmen. Napisao je i muziku za film „Živi bili pa vidi“ i za njega dobio Zlatnu arenu u Puli. 1991. godine preuzima upravljanje Omladinskim kulturno-društvenim i multimedijalnim centrom u Kopru i osniva Udruženje prijatelja umerenog napretka.