Preminuo Eduard Kukan, doajen slovačke diplomatije: Veliki poznavalac Balkana i izaslanik generalnog sekretara UN za region krajem devedesetih

0
EPA PJHOTO KEYSTONE/PATRICK AVIOLAT/pa/kr

(Beta) – U Bratislavi je od posledica infarkta preminuo 82-godišnji doajen slovačke diplomatije, bivši ministar spoljnih poslova a takođe i veliki poznavalac Balkana i izaslanik generalnog sekretara OUN za Balkan krajem 1990-ih Eduard Kukan.

Eduard Kukan je bio jedan od utemeljivača mlade slovačke diplomatije posle raspada Čehoslovačke, šef diplomatije od 1994. i kasnije od 1998. do 2006. godine a od 2009. do 2019. godine Slovaci su ga redovno birali za poslanika Evropskog parlamenta.

U EP Kukan se angažovao kao šef Delegacije za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija u Odboru za spoljnu politiku i podržavao je evropski put ne samo Srbije već i celog Zapadnog Balkana.

Upozoravao je dobronamerno srpske partnere na potrebu da se sa više političke volje rešavaju ključna poglavlja za napredak kao što su slobode medija, uslovi za jako građansko društvo, pravosuđe i poštovanje građanskih sloboda.

“Srbija bi u ključnim oblastima kao što je pravna država, nezavisnost pravosuđa ili borba protiv korupcije trebalo da pokaže više političke volje da nastavi sa reformama. Problemi su i dalje u oblasti slobode medija, napada na novinare i poštovanja građanskih sloboda pri čemu se smanjuje prostor za građansko društvo”, kazao je o Srbiji Kukan.

Kao evroposlanik Kukan je povodom sporova Beograda i Prištine upozoravao zvaničnu Prištinu da ne može da postavlja utlimatume da Kosovu bude priznata nezavisnost.

“Postavljati ultimatume da dobiješ nešto što hoćeš je pogrešno”, upozorio je svojevremeno povodom spora Prištine i Beograda oko carina Eduard Kukan.

“Zahvaljujući odlučnosti Eduarda Kukana uspeli smo da usidrimo Slovačku u Evropsku uniju i NATO ali i u druge međunarodne strukture koje se važne za naš napredak i prosperitet. Uvek je postupao trezveno, mirno i sa sebi svojstvenim dostojanstvom”, poručila je danas u saučešcu porodici predsednica Slovačke Zuzana Čaputova.

Prema rečima sadašnjeg šefa slovačke diplomatije Ivana Korčoka Kukan je bio inspiracija za čitave generacije slovačkih diplomata.