Preminuo dr Goran Kronja: Izveo prvu transplantaciju bubrega na VMA, bio je lični Gadafijev lekar…

3
Foto: Printscreen Youtube

U Srbiji je preminuo čuveni lekar Goran Kronja, koji je prvi izveo transplantaciju bubrega na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), a bio je i lični doktor Moamera Gadafija.

Doktor Kronja preminuo je u 72. godini 18. marta, a sutra će biti kremiran, preneo je Blic.

Dr Kronja je bio začetnik transplantacione hirurgije na VMA (250 transplantacija bubrega), do samog kraja karijere bio je aktivan hirurg, a do odlaska u penziju 2006. godine, uradio je oko 16.000 operacija.

Jedan je od prvih građana Srbije sa donorskom katricom i bio je veoma posvećen promociji i isticanju važnosti doniranja organa za transplataciju.

Kronja je na zahtev nekadašnjeg doživotnog predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita bio i lični doktor predsednika Libije Moamera Gadafija.

On je dugo bolovao, a pre nego što je u Srbiju ušao virus korona, otpušten je iz bolnice na banjsko lečenje. Imao je upalu pluća i brojne druge bolesti, ali nije među preminulima kojima je okidač za smrt bila korona. Iako bolestan, Kronja je ipak bio uz svoje kolege, pa je tako među prvima još u martu pozvao sve koji su u penziji da se priključe na neki način i pomognu kolegama u borbi protiv virusa korona.

Profesor doktor Goran Kronja, rođen 1. januara 1948. godine, prvi je na VMA izveo operaciju transplantacije bubrega, sa kolegom Dejanom Lakovićem. Bio je počasni član Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije.

Kako u In memoriamu navodi ovo udruženje, Kronja je detinjstvo proveo u Sarajevu. Medicinski fakultet u Beogradu završio je 1973. godine, zatim i Sanitetsku oficirsku školu, kada postaje oficir JNA, te kao doktor Ratnog vazduhoplovstva JNA službuje na Batajničkom aerodromu, kod Beograda.

Po povratku iz Libije 1978. godine, gde je bio lični doktor Gadafija, završava specijalizaciju iz Opšte hirurgije 1982. godine i od tada radi na Klinici za opštu i vaskularnu hirurgiju VMA, a zatim na Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju.

Tokom radnog veka uspostavio je većinu standardnih i vanstandardnih vaskularnih operacija na VMA, u čemu mu je pomoglo i školovanje u velikim svetskim centrima, odakle je donosio dragocena znanja i veštine.

Ostaće upamćen po svojoj izuzetnoj hirurškoj tehnici po kojoj je bio nadaleko poznat u Srbiji i regionu. Kao profesor vaskularne hirurgije na VMA odškolovao je većinu današnjih vaskularnih hirurga srednje generacije.

3 KOMENTARA

  1. Pocivaj u miru drugar! Bila je privilegija ziveti i raditi sa tobom. Bices na privilegovanom mestu koje tipripada na nebu.

Comments are closed.