Preminuo Denis Kuljiš

0
Foto Nedeljnik

Istaknuti novinar, pisac i publicista Denis Kuljiš umro je danas u Zagrebu u 69. godini nakon kratke i teške bolesti, javila je hrvatska novinska agencija Hina, a prenose mediji u regionu.

Kuljiš je rođen u Splitu 1951. godine, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opštu lingvistiku i sociologiju.

Novinarsku karijeru započeo je 1972. Radio je u Poletu, Vjesniku, Startu, Danasu i nedeljniku Studio, a 1989. zajedno s partnerima osnovao je firmu Media Press, koja zatim prerasla u Europapress Holding, najveću novinsko-izdavačku kuću u Hrvatskoj.

Učestvovao je kao urednik u ponovnom pokretanju kulturnog magazina Gordogan.

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem listu i Večernjem listu i u nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Njegova kolumna „1000 šema Denisa Kuljiša“ izlazila je godinama na poslednjoj strani Globusa.

Objavljivao je tekstove i na portalu Dnevno i na svom portalu Žurnalist.

Objavio je knjigu novinskih tekstova i feljtona „Majmuni, gangsteri i heroji“ (2001), koja je 2005. dobila nastavak pod naslovom „Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži & papci“. Objavio je još „Dva pamfleta protiv Tudjmana“ (2004), „Ad hominem“ (2006), politički roman „Hrvatski Bog Merkur“ (2010) i zbirku eseja „Wahrheit Macht Frei“ (2011).

Zajedno sa istoričarem Vilijamom Klingerom napisao je knjigu „Tito: Neispričane priče“ (2013), a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla Kuljišova knjiga „Titov tajni imperij“.