Preminuo Bora Ivkov, legendarni šahista

0
EPA/LUCAS DOLEGA

(Beta) – Legendarni šahovski velemajstor Borislav Ivkov preminuo je sinoć u Beogradu u 89. godini.

Kako je saopštio Šahovksi savez, Ivkov je počeo da igra šah sa 10 godina. On je 1951. godine u Birmingemu postao prvi omladinski šampion sveta, dok je 2006. godine u Davosu osvojio titulu prvaka Evrope u konkurenciji veterana.

Titulu šahovskog majstora osvojio je sa 16 godina, dok je velemajstor postao 1955. kao 22-godišnjak. Osvojio je 10 olimpijskih medalja – šest srebrnih i četiri bronzane, pet medalja sa svetskih i evropskih prvenstava, tri puta je bio šampion Jugoslavije i pobednik je brojnih velemajstorskih turnira.

Pored Svetozara Gligorićajedini je domaći šahista koji je bio u prilici da postane prvak sveta, a u tome ga je sprečio Larsen 1965. godine. Pet godina kasnije bio je član tima Ostatka sveta koji je u Beogradu igrao meč stoleća protiv neprikosnovenog Sovjetskog Saveza.

Ivkov je bio član reprezentacije Jugoslavije 30 godina. Nastupao je najduže za Crvenu zvezdu, ali i za Partizan, Radnički i BŠK Gambit.

Bio je uspešan i kao selektor muške i ženske reprezentacije Jugoslavije. Sa muškim timom 1989. godine osvojio je srebrne medalje na Svetskom i Evropskom prvenstvu, dok je sa damama 1999. godine stigao do titule vicešampiona starog kontinenta.

Osim uspeha za šahovskom tablom Ivkov je bio autor šahovskih knjiga koje su prevođene i prodavane i u inostranstvu.

Vreme i mesto sahrane Borislava Ivkova biće naknadno objavljeni.