Preminuo bivši predsednik Južne Koreje Ro Tae Vu

0
Credit line: Yonhap News / Newscom / Profimedia

(Beta-AP) – Bivši predsednik Južne Koreje Ro Tae Vu, zaslužan za prelazak zemlje u demokratiju, preminuo je danas u 89. godini.

Kontroverzni Ro je preminuo u bolnici u Seulu gde je bio na lečenju.

Predsednik Južne Koreje bio je od 1988. do 1993. godine, a kasnije je osuđen za pobunu, izdaju i korupciju.

Ro je bio važan učesnik puča iz 1979. godine, posle kojeg je njegov prijatelj Čon Du Hvan, vođa tog udara, postao predsednik države. Njihov mentor, diktator Park Čon He, ubijen je ranije iste godine.

Obračun vlasti sa prodemokratskim demonstrantima u gradu Kvandžu 1980. godine, koji je usledio posle vojnog udara, jedno je od dva najmračnija poglavlja turbulentne moderne istorije Južne Koreje. Tada je, prema zvaničnim podacima, ubijeno oko 200 ljudi.

Ro je 1988. lako pobedio na posrednim izborima, nakon što ga je Čon odabrao za naslednika.

Međutim, masovna pobuna prodemokratski nastrojenih građana 1987. godine primorala je Roa i Čona da pristanu na direktne predsedničke izbore, koji su označili početak tranzicije u demokratiju.

Uprkos vojnoj karijeri, Ro je izgradio imidž umerenog političara tokom kampanje, predstavljajući sebe kao običnog čoveka.

Iako je Južna Koreja bila izrazito antikomunistička zemlja zbog sukoba sa Severnom Korejom, Ro je 1989. prvi put uspostavio diplomatske odnose Seula i jedne komunističke zemlje. U pitanju je Mađarska u kojoj je komunizam ubrzo zamenjen demokratijom posle pada Berlinskog zida.

Istraga državnog udara iz 1979. godine i obračuna sa protivnicima vlasti koji ga je pratio dovela je do hapšenja Roa, u vreme njegovog naslednika na čelu zemlje, Kim Jung Sama.

Ro je osuđen na 22 i po godine zatvora, a njegov prethodnih Čon na smrt. Vrhovni sud im je potom ublažio kazne, Rou na 17 godina, a Čonu na doživotni zatvor.

Obojica su 1997. puštena iz zatvora posle dve godine izdržavanja kazne, na osnovu pomilovanja tadašnjeg predsednika Kim Dae Džunga koji je težio pomirenju nacije u vreme azijske finansijske krize.