(Beta) – Bivši južnokorejski predsednik Čun Du-Hvan, koji je čvrstom rukom vladao zemljom i ućutkao svu političku opoziciju, preminuo je danas u 91. godini.

Bivši general preminuo je u svom domu u Seulu, javila je južnokorejska agencija Jonhap.

Vojni režim Čun Du-Hvana nadgledao je snažan ekonomski rast Južne Koreje i obezbedio Seulu da bude domaćin Olimpijskih igara 1988. godine.

Čun bio je je prvi južnokorejski lider koji je predao vlast mirnim putem. Preuzeo je vlast posle puča 1979. godine, kada je ubijen predsednik Park Čung-Hi.

Vladao je zemljom od 1980. do 1988. godine, brutalno ućutkujući svu političku opoziciju. On je i dalje jedna od najomraženijih ličnosti Južne Koreje.

Bivši diktator je poznat kao „Kasapin iz Gvangžua“ jer je naredio da se silom uguši ustanak protiv njega na jugozapadu zemlje. Zvaničan broj poginulih i nestalih u tom gradu je oko 200, ali aktivisti ocenjuju da bi taj broj mogao da bude tri puta veći.

Čun je 1996. osuđen na smrtnu kaznu zbog izdaje, ali je kazna u žalbenom postupku preinačena u doživotni zatvor i kasnije je pušten na slobodu posle predsedničkog pomilovanja.

https://www.nstore.rs/product/crni-petak-digitalno/
https://www.nstore.rs/product/crni-petak-pretplata-knjige/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.