Preminuo bivši fudbaler PSŽ-a koji je bio u komi 39 godina: Priča o tragediji Žan-Pjera Adamsa

0
Foto: Profimedia

Francuski fudbaler Žan Pjer Adams, koji je u komi bio od 7. jula 1982. godine, i time postao muškarac koji je najduže bio u komi u istoriji, preminuo je. Njegova priča od Frans fudbala do operacionog stola tokom velikog štrajka lekara, od kobnog dana do trenutka kad je preminuo, bila je tragična i ljubavna.

Njuzvik mu je upravo zbog toga posvetio veliku priču.

Bila je 1982. godina kada je trebalo da prođe kroz rutinski proces operacije kolena, ali su se stvari zakomplikovale i Adams je od tada do smrti vegetirao. Njegova supruga, Bernadet Adams, ostala je uz njega do danas, nadajući se da će medicina napredovati i da će doktori biti u stanju da ga probude.

Žan-Pjer je rođen 1948. godine u bivšoj francuskoj koloniji Senegalu, u katoličkoj porodici. Kada je imao deset godina, baka ga je upisala u školu u Francuskoj, da bi ga posle toga usvojio bračni par iz Pariza.

“Bio sam kao izgubljeno štene bez ogrlice”, prisećao se Adams vremena kada je ostavljen u Parizu.

On je sa sobom u novi život poneo i ljubav prema fudbalu, koju je verovatno nasledio od ujaka Aleksandra Diadjua, koji je igrao za klub “Jovanka Orleanka” u Maliju.

Prošao je mlađe kategorije nekih klubova, igrao za vojni tim, a onda je 1968. godine upoznao ljubav svog života. Bila je to Bernadet, ćerka zidara iz centralne Francuske, koja je kao i on volela da pleše. Ona je mnogo godina kasnije za “Tajms” pričala o tome kako je te večeri kada su se upoznali pred sobom imala “planinu mišića koja ju je osvojila svojim radosnim stavom prema životu”.

Nije bilo uobičajeno da mlada devojka bele puti stupi u vezu sa tamnoputim mladićem, ali predrasude koje je imala njena porodica, nisu imale nikakav uticaj na njenu odluku: “On ili nijedan drugi”. Njeni roditelji su se ubrzo predomislili, a mladi par je uskoro dobio i decu.

Žan-Pjerova karijera počela je sa velikim usponom kada je imao 22 godine, igrao je u Nimu, a trener “Krokodila” bio je uveren da će Adams napraviti veliku kariju.

“Imaš kvalitete mladog vuka, a uz posvećen rad postaćeš pravi Krokodil”, poručio mu je trener.

Njegove kvalitete prepoznali su i mediji, a “Frans fudbal” je njegovu igru upoređivao sa “fantazijom”. Iz Nima je prešao u Nicu, a odatle u PSŽ. Igre u Nici preporučile su ga francuskom selektoru, a od 1972. do 1976. godine zabeležio je 22 nastupa za “Trikolore”.

Kada je napunio 32 godine, odlučio je da završi karijeru, a neposredno pre nego što je preuzeo trenersko mestu u Dižonu, povredio je tetivu. Operacija je bila neophodna, ali u bolnici nije bilo dovoljno zaposlenih i ljudi su radili stvari za koje nisu kvalifikovani.

Tokom operacije telo nije dobijalo dovoljno kiseonika, pa je Adams pao u tešku komu. Posle 15 dana se probudio, ali nikada više njegovo telo nije imalo funkcije, premda je mozak doživeo teška oštećenja. U bolnici je proveo 15 meseci, a bez obzira što je Bernadet dobila savete da supruga ostavi u staračkom domu, ona je odlučila da ga odvede kući.