Preminuo bivši američki potpredsednik Volter Mondejl

0
Credit line: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Volter Mondejl, vodeći glas liberalnih demokrata s kraja 20. veka, koji je obavljao dužnost američkog potpredsednika u administraciji Džimija Kartera i pretrpeo težak poraz na predsedničkim izborima od Ronalda Regana 1984. godine, preminuo je u ponedeljak u 93. godini, javljaju mediji. 

Mondejl, prvi predsednički kandidat jedne od dve vodećih američkih stranaka koji je izabrao ženu za dužnost potpredsednice, umro je u Mineapolisu, rekao je predstavnik porodice.

Poznat pod nadimkom „Fric,“ Mondejl je verovao u aktivističku vladu i radio je za građanska prava, integraciju škola, zaštitu potrošača i interese farmera i radnika kao američki senator i zatim potpredsednik za vreme Karterovog problematičnog predsedničkog mandata od 1977. do 1981. Takođe je obavljao dužnost američkog ambasadora u Japanu od 1993. do 1996. u vreme predsednikovanja Bila Klintona.

Mondejl je bio kandidat demokrata 1984. protiv Regana i izabrao je demokratsku kongresmenku iz Njujorka  Džeraldinu Feraro kao kandidatkinju za potpredsednicu.

Međutim, Mondejl je pretrpeo teški poraz, jedan od najgorih ikada na američkim predsedničkim izborima, izgubivši u 49 od 50 država.

Mondejl je bio u Senatu od 1964. dok nije postao potpredsednik 1976. godine kad je Karter pobedio republikanca Džeralda Forda, koji je došao na dužnost predsednika nakon Niksonove ostavke 1974. zbog afere Votergejt.