Preminuo Banisadr, prvi iranski predsednik posle revolucije 1979. godine

0

(Beta-AP) – Prvi iranski predsednik posle islamske revolucije  1979. u Iranu Abdolhasan Banisadr preminuo je u 89. godini, saopštila je danas njegova porodica.

Porodica je navela da je umro u bolnici u Parizu posle duge bolesti.

Bio je prvi predsednik Irana kada je u Iranskoj revoluciji 1979. ukinuta monarhija. Bio je predsednik od 4. februara 1980. dok ga parlament nije opozvao 20. juna 1981.

Pre nego što je postao predsednik bio je ministar spoljnih poslova u prelaznoj vladi.

On je pobegao iz Teherana posle opoziva zbog dovodjenja u pitanje rastuće moći sveštenstva kako je zemlja postajala teokratija.

Medju morem šiitskih sveštenika u crnim odorama Banisadr se razlikovao po svojim zapadnjačkim odelima i francuskom obrazovanju. Te razlike su ga samo izolovale kada su nacionalisti nastojali da uvedu ekonomiju socijalističkog tipa u Iranu.

Banisadr nikad nije učvrstio vlast u vladi koju je navodno vodio pošto su dogadjaji daleko van njegove kontrole, kao što je talačka kriza sa američkom ambasadom i iračka invazija Irana, dodatno doprineli metežu posle revolucije.

Prava vlast je čvrsto bila u rukama vrhovnog vodje ajatole Ruhole Homeinija, sa kojim je Banisadr saradjivao dok je bio u izgnanstvu u Francuskoj i koga je sledio nazad u Teheranu u revoluciji.

Ali Homeini je odbacio Banisadra posle samo 16 meseci na dužnosti. Banisadr je pobegao nazad u Pariz i tu ostao decenijama.