Preminuo akademik Zoran G. Đurić

1
Foto (BETAPHOTO/Srpska akademija nauka i umetnosti/DS)

(Beta) – Akademik Zoran G. Djurić (1941, Prilipac), inženjer elektrotehnike, direktor Instituta tehničkih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta, preminuo je u 80. godini u Beogradu, saopštila je danas SANU.

Djurić je završio Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu. Usavršavao se na Univerzitetu u Mičigenu i Južnoj Karolini – Michigan State University, SAD (1980) i South California University u Los Andjelesu, SAD (1987).

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog 2012. godine. Od 2011. radio je kao direktor Instituta tehničkih nauka SANU. Bio je član Akademije inženjerskih nauka Srbije od njenog osnivanja (1998) i Udruženja inženjera elektrotehnike IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers).

Naučno-istraživački rad akademika je od početka obuhvatao oblast fizike i tehnologije poluprovodnika i poluprovodničkih naprava.

Rad na ovim projektima rezultovao je osvajanjem savremene planarne tehnologije, MEMS tehnologija, tehnologije epitaksijalnog rasta poluprovodničkih heterostruktura.

Iz ovih projekata su proistekli proizvodi koji su plasirani na domaće i inostrano tržište – u više od 100 firmi iz oblasti naftne industrije, petrohemije, procesne industrije, elektroenergetike.

Djurić je objavio više od 370 naučnih publikacija, od toga 72 rada u medjunarodnim naučnim časopisima.

Dobitnik je priznanja za uspešnu saradnju i doprinos razvoju Instituta za fiziku u Beogradu 1981. i priznanja za razvoj IHTM-a.

Skupština opštine Arilje dodelila je povelju Djuriću za izuzetne rezultate postignute u oblasti nauke. Dobitnik je plakete “Vojislav К. Stojanović” Udruženja univerzitetskih nastavnika.

1 KOMENTAR

  1. Dragom i poštovanom profesoru Djuriću,
    Veliko hvala na dobroti. Nedostajaće nam!

Comments are closed.