(INFOGRAFIKA) Korona u Srbiji: Preminule dve osobe, 51 novozaražena, na respiratorima 20 pacijenata

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 5.349 osoba, njih 51 bilo je pozitivno, dok su nažalost dve osobe premiule.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 20 pacijenata.

Kon: U Evropi svaki onaj ko je popustio mere, samo malo kasnije došlo je do povećanja

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da  da su od početka školske godine u 24 osnovne i devet srednjih škola zabeleženi pojedinačni slučajevi zaraze korona virusom, dok je u dve škole došlo do prenošenja virusa u samim školama.

Kon je za televiziju Hepi rekao da su ti “podaci prihvatljivi” i da se očekuje da će nastava u školama i dalje funkcionisati.

On je naveo da su škole za prenošenje korona virusa “manje rizična mesta nego veliki koletkivi u kojima je nemoguće do kraja kontrolisati sprovođenje mera”.

Kon je najavio i da su “prvi podaci” o umrilima od KOVID-19 bili tačni, ali da je potrebno uraditi reviziju stope mortaliteta “da bi videli šta se tačno dešavalo”.Prema njegovim rečima, i da je stopa mortaliteta od KOVID-19 u početku epidemije bila veća “mere bi bile verovatno potpuno iste”, ali bi verovatnije kasnije došlo do popuštanja mera.

“U Evropi svaki onaj ko je popustio mere, samo malo kasnije došlo je do povećanja. Mi smo popuštanjem mera dobili drugi talas ranije, u junu i julu, nego što se očekivalo u Evropi”, rekao je Kon.

On je naveo da “ne vidi izbore kao mesto ubrzanja prenošenja virusa”, već da se povećanje broja slučajeva “poklapa sa utakmicom” finala kupa Srbije koja je 24. juna odigrana u Nišu pred oko 10.000 gledalaca.

Na pitanje o tome kako treba da se sprovede vakcinacija, kada bude dostupna vakcina protiv korona virusa, Kon je rekao da “lično misli da treba da bude sa snažnom preporukom” pre svega za one kojima je ta vakcina neophodna.

Tiodorović: Slave treba organizovati, ali svaki domaćin da razmisli kako će stvoriti bezbedne uslove

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da porodične slave treba organizovati ali tako da svaki domaćin razmisli kako će stvoriti uslove da se to slavlje bezbedno odvija u epidemiološkom smislu. 

Tiodorović je povodom početka sezone slava u Srbiji rekao da za organizaciju tih slavlja nisu potrebne “nikakve posebne mere”.

“Potrebno je da svaki domaćin razmisli kako će stvoriti uslove da se to slavlje odvija bezbedno, kolika je prostorija, koliko gostiju dolazi, sprovoditi dezinfekciju, prati ruke vrlo često, posebno tokom pripreme hrane”, rekao je epidemiolog za televiziju Pink. 

Naveo je i da očekuje da će te preporuke poštovati većina građana koja je po njegovim rečima, zaslužna za sadašnji “dosta dobar” rezultat kada je reč o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

“Ipak, pošto smo okruženi vrlo lošom situacijom, moramo biti vrlo oprezni i organizovani kako bismo očuvali trenutnu situaciju. Tako ćemo se bolje pripremiti za zimske mesece kada su rizici zaražavanja mnogo veći. Zato je potrebno da postojeće mere još savesnije i do kraja sprovodimo jer ćemo time moći da smanjimo mogućnost zaražavanja”, rekao je Tiodorovi