Zagrebačka pesnikinja i profesorka hrvatskog jezika i književnosti Maja Perfiljeva preminula je danas u 79. godini života, preneo je CDM.

Perfiljeva je rođena u Tivtu, gde je provela najranije detinjstvo, a školovala se i živela u Zagrebu. U javnosti se afirmisala kao autorka brojnih tekstova pop i rok muzike.

Svom zavičaju posvetila je više pesama, među kojima je najpoznatija postala pesma “Bokeljska noć”.

Susret sa Davorinom Popović i grupom Index na Opatijskom festivalu 1968. godine doneo je prekretnicu u njenom životu. Za njih je napisala čuvene pesme “Da sam ja netko” i “Sanjam”.

“Pesme su moj život, a poznanstva sa ljudima učinila su me još bogatijiom“, govorila je Maja Perfiljeva.

A ovako je Đorđe Matić pisao o njoj u čuvenom „Leksikonu YU mitologije“:

„Nitko nije tako inteligentno, suptilno emotivno i s takvom lakoćom pjevao njezine stihove kao pokojni Davorin Popović — njegov je topli glas bio idealan za krhku, ponekad preosjetljivu liriku Perfiljeve…“

Komentara

  1. PAD Vizantije
    9. јул 2019. 20:45

    OVA PESMA KOJA SE POJAVILA 72. VEČNO se ulogorila u moje trajanje naročito uvodni deo i još je tu posle skoro pedesetak let............. kak je pevao arsen Maja s biseri... hvala na slikama poeziji vremenu u našem vremenu...... BALADA Idi sad, druze moj ljubav i pozdrav mi odnesi mojoj ti putu mom tu je kraj umoran ovdje ja cu stati, zelim mir Kad ne bude mene kad me skriju paprati, travke i sas kad ne bude mene ljubit' cu je pjesmama svojim i tad Ref. O reci mi njoj da je tako prolazno sve kao ptica let samo nju da volio sam ja jer je za me bila sav svijet crveni moj cvijet Idi sad, druze moj ljubav i pjesmu mi ponesi mojoj ti dalje sad mogu sam pocinak ovdje ja cu naci, idi ti Kad ne bude mene kada dodju drugi djecaci k'o ja kad ne bude mene reci da cu ostati sa njom i tad Ref.

  2. Tanja
    9. јул 2019. 22:59

    Putuj dušo nežna...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.