Preminula Mira Marković, da li će SNS u utorak doneti odluku o vanrednim izborima i Tramp skupio rekordnih 40 miliona za kampanju: Vaš brifing za ponedeljak

Pregled vesti za ovo jutro + Naslovne strane dnevnih novina

1

PREMINULA MIRA MARKOVIĆ – Mirjana Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, preminula je juče u Rusiji gde je živela poslednjih 16 godina.

Kako je za Nedeljnik potvrdio Hadži Dragan Antić, bivši direktor “Politike” i porodični prijatelj, ona je preminula u 13 časova u bolnici u Moskvi.

SNS – U utorak 16. aprila u svim salama Sava centra održaće se sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, proširenog sastava Izvršnog odbora i Gradskog odbora SNS, na kojima će prisustvovati više od 7.000 ljudi, prenose beogradski mediji.

Prema ovim navodima, odluka koju će doneti Predsedništvo, IO i GO SNS u vezi sa pritiscima opozicije i vanrednim izborima biće saopštena u utorak do ponoći.

MAĐARSKI POKRET TRAŽI IZVINJENJE SERGEJA TRIFUNOVIĆA – Mađarski pokret optužio je lidera PSG Sergeja Trifunovića da je teško uvredio vojvođanske Mađare na mitingu opozicije u Beogradu i zatražio od njega izvinjenje.

Trifunović je u emisiji „Utisak nedelje“ na televiziji Nova S naveo da je na početku protesta pozdravio sve građane Srbije, uključujući Mađare, a da je njegova izjava bila lapsus jer „razmišlja brže nego što govori“.

AL BAŠIR U KUĆNOM PRITVORU – Svrgnuti sudanski predsednik Omar al-Bašir nije napustio Sudan, kazao je general pukovnik Mohamed Hamdan Daklo za državnu televiziju te afričke zemlje.

Na pitanje novinara da li će Al-Bašir biti izručen Međunarodnom krivičnom sudu (IČ) zbog zločina u Darfuru, Daklo je kazao da će tu odluku doneti narod Sudana.

“Sudan će izabrati novu vladu koja će odlučiti na koji način će biti procesuirani svi počinioci zločina, uključujući i Al-Bašira”, rekao je Daklo.

TRAMP ZA KAMPANJU SKUPIO 40 MILIONA DOLARA – Predsednik SAD Donald Tramp prijaviće da je za kampanju za reizbor na predsedničkim izborima 2020. u prvom kvartalu ove godine prikupio više od 30 miliona dolara.

To je više nego što su njegova dva glavna demokratska rivala skupila zajedno, navodi AP.

Američka agencija navodi da to znači da je Trampov fond za predstojeću kampanju porastao na čak 40,8 miliona dolara, što je do sada nije uspeo nijedan predsednik koji se tokom prvog mandata spremao za reizbor.

USPEH POPULISTA U FINSKOJ – Najviše glasova na održanim parlamentarnim izborima u Finskoj osvojila je opoziciona Socijaldemokratska partija, a odmah iza nje je evroskeptična populistička Stranka Finaca, pokazuju preliminarni rezultati.

Prema rezultatima na osnovu 90 odsto prebrojanih listića, socijaldemokrate će u parlamentu sa 200 mesta imati 40 mandata, Stranka Finaca 39, a konzervatrivna Partija nacionalne koalicije 37.

ZATVOR ZA POZIV PROTIV HIDŽABA – Žena koja je javno u Iranu protestovala protiv obaveze nošenja hidžaba, islamskog vela koji pokriva kosu, osuđena je na godinu dana zatvora, saopštio je njen branilac.

Vida Movahedi uhapšena je u oktobru jer se pojavila nepokrivene glave na centralnom trgu Enghelab mašući velom i crvenim balonima. Optužena je “za podsticanje na korupciju i razvrat” i 2. marta je osuđena na godinu dana zatvora, dodao je.

GRANATIRAN ALEP – Pripadnici terorističkih grupacija granatirali su sirijski grad Alep, u napadu je poginulo dvoje civila, a više od šest je ranjeno, prenose sirijski mediji.

Kako se navodi, teroristi su granatirali Alep sa zapadne strane, gde je inače primećeno i nekoliko snajpera, koji već neko vreme otvaraju vatru na pripadnike sirijske vojske.

KIM DŽONG UN DAO SEBI NOVU TITULU – Severnokorejski vođa Kim Džong Un nadenuo je sebi novu titulu koja bi mogla zapanjiti susednu Južnu Koreju, jer ga državni mediji od sada oslovljavaju s “Vrhovni predstavnik svekorejskog naroda”.

Nova titula pojavila se pre dva dana u izvreštajima o novoizabranom parlamentu Severne Koreje.

HJUSTON ODBRANIO DOMAĆI TEREN – Hjuston Rokitsi su savaldali Jutu Džez u prvom meču četvrtfinalne plej-of serije Zapadne konferencije rezultatom 122:90.

Hjuston je odlično otvorio meč sa Jutom na domaćem parketu, a posebno je dobar bio Džejms Harden. Od 59 poena svoje ekipe on je ubacio 17, a imao je i sedam asistencija.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

1 KOMENTAR

Comments are closed.