Premijerkin savetnik: Srbija će iskoristiti sva sredstva po zakonu da pomogne Srbima u Crnoj Gori…

0
Foto: Profimedia

Savetnik premijerke Ane Brnabić za spoljnu politiku Nikola Stojanović izjavio je danas da će Srbija iskoristiti sva sredstva u zakonom dozvoljenim okvirima da pomogne Srbima u Crnoj Gori, da se “pokaže simbol zajedništva”.

“Srbija pokazuje ozbiljnost da je spremna da bude sa predstavnicima srpskog naroda bilo gde da žive i zajednički stoji sa njima”, rekao je Stojanović za Radio-televiziju Srbije, kometarišući privođenje episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija i više sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

On je, navedeno je na sajtu RTS, rekao je da pravac u kome ide Crna Gora ne ide dobrim pravcem i da to nije korak koji će bilo kome doneti korist.

“Crna Gora samostalno bira svoj put, mi ne možemo na to da utičemo. Ono što lično mislim, kao neko ko se bavi spoljnom politikom, je da to ne predstavlja dobar korak, dovodi u pitanje legitimitet političke stabilnosti i reputaciju zemlje koja donosi takve mere i to nije korak u pravcu regionalne saradnje i stabilnosti”, istakao je Stojanović.

Kako je izrazio uverenje da će razum preovladiti i da će se Srbija i Crna Gora više baviti “bratskim pitanjima” u skorijoj budućnosti.

Govoreći o Kosovu, on je ocenio da je “vrlo je jasno da postoji interesovanje velikog broja međunarodnih aktera, ali to pitanje nije završeno”.

“Ima puno prostora da se radi. Pozicija Beograda je jasna i ne menja se, a to je da se kroz pregovore putem kompromisa ide ka normalizaciji. Za pregovore je potrebno dvoje, a sa druge strane u ovom trenutku nemamo sagovornika”, istakao je Stojanović.

Osvrćući se na Evropsku uniju (EU) u vreme pandemije, Stojanović je kazao da je bila neobična situacija u Briselu.

“Ovo je bio jedan izazov. Ključno je da smo kao država na putu ka EU na uspešan način izašli iz situacije sa koronom, cenimo podršku koja je stigla iz EU, kao i iz drugih bliskih zemalja”, rekao je Stojnoivić.

(Beta)