Premijerka u Kosovskoj Mitrovici: Ne bežimo od teških odluka

0
EPA-EFE/Rafal Guz Poland Out

(Beta) – Srbija “nikada nije bežala od teških odluka” i donosila ih je kada su u interesu njenih gradjana, rekla je u Kosovskoj Mitirovici premijerka Ana Brnabić, komentarišući pismo nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona predsedniku Srbije i premijeru Kosova

Ona je rekla novinarima i da su “neki drugi” bežali od teških ali i od lakih, “potpuno prirodnih odluka”, te napomenula da je “ta adresa u Prištini“, prenela je televizija N1.

“Ne bi bilo umesno da ja komentarišem pismo Šolca i Makrona, jer je upućeno predsedniku (Aleksandru ) Vučiću, ali mi nikada nismo bežali od teških odluka, donosilo smo ih kada smo mislili da su u interesu Srbije i naših građana”, rekal je iona.

Kako je rekla, spremni su na “donošenje koliko god teških odluka“.

“To je naša dužnost i odgovornost“, naglasila je.ona.

Brnabić je kazala i da da je osnivanje Zajednice srpski opština (ZSO) osnova Briselskog sporazuma.

“Prvog sporazuma o normalizaciji… Dok nemamo ZSO, nemoguće je razgovarati o drugom sporazumu o normalizaciji”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, u aprilu je 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a još uvek nemamo ZSO.

Kazala je da je “Srbija spremna na kompromis”ali ako je, kako je rekla, to u interesu mira i stabilnosti i obezbeđivanju kvalitetnijeg života građana.

Navela je i da je “Vučić uspeo, u okviru onoga što je postpisano” da sačuva srpske lične karte na Kosovu i Metohji, te ocenila da “to našem narodu umnogome olakšava život ali omogućava i prisustvo Srbije na KiM”.

“Sve ono što doprinosi miru i stabilnosti, međusobnom razumevanju, mi smo spremni da o tome razgovaramo, i u svakom trenutku budemo za pregovaračkim stolom…”, rekla je ona.

Naglsila je istvoremeno da zavnični Beograd mora da insistiramo i apelujemo, pre svega, na države članice EU i same institucije EU da insistiraju na punoj primeni Briselskog sporazuma, jer su, kako je podsetila oni garant tog sporazuima”

“Mi moramo da vidimo što pre uspostavljanje ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom“, rekla je Brnabić.
Makron i Šolc pisali su Vučiću u, kako su naveli, presudnom trenutku za bezbednost u Evropi i stabilnost u regionu.

Apelovali su na njega da “pokaže spremnost za donošenje teških odluka u nastavku dijaloga Beograda i Prištine“, a zadužili su i svoje savetnike Jensa Pletnera i Emanuela Bona da u tom procesu pomognu evropskom posredniku za dijalog Miroslavu Lajčaku.

Pismo istog sadržaja od Makrona i Šolca je dobio i premijer Kosova Aljbin Kurti, prenela je televizija N1.