Premijerka Srbije Generalnoj skupštini UN: “Priština rasplamsala veliku krizu”

0

(Beta) – Premijerka Srbije Ana Brnabić je u obraćanju u Generalnoj skupštini UN u Njujorku izjavila da je Priština iracionalnom demonstracijom sile rasplamsala veliku krizu ali da Beograd ostaje posvećen pronalaženju rešenja zasnovanog na kompromisu.

Brnabićeva je rekla da je od svih izazova sa kojima se Srbija suočava najvažnije pitanje održavanje mira i stabilnosti na Kosovu i pozvala međunarodnu zajednicu da insistira na tome da Priština poštuje postignute sporazme.

Premijerka je rekla da Srbija već više od dve decenije konstantno privlači pažnju svetske javnosti na probleme sa kojima se suočava nealbansko stanovništvo na Kosovu.

Ukazala je da se stalno povećava broj napada na Srbe, njihovu imovinu i versko nasleđe na Kosovu i navela nekoliko primera.

“Ova spirala nasilja na Kosovu i Metohiji kulminirala je početkomove nedelje. Pod izgovorom primene novih pravila za registarske tablice Priština je poslala teško naoružane specijalne jedinice na sever pokrajine. Ovo je još jedno brutalno kršenje Briselskog sporazuma. Ova iracionalna demonstracija sile je rasplamsala veliku krizu”, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da uprkos svim izazovima i svakodnevnim provokacijama, Srbija ostaje snažno posvećena pronalaženju rešenja zasnovanog na kompromisu, koje će obezbediti trajni mir i stabilnost.

“Dijalog i implementacija postignutih sporazuma su jedini ispravan način za rešavanje svih otvorenih pitanja”, rekla je Ana Brnabić.

Ukazala je da skoro devet godina od postizanja Briselskog sporazuma formiranje Zajednice srpskih opština još nije postignuto.

“Pozivam još jednom međunarodnu zajednicu i EU da insistira na tome da privremen institucije u Prištini počnu da primenjuju sporazume”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je važna aktivnost UN na Kosovu i izrazila nadu da će UN nastaviti da sprovodi svoj mandat u skladu sa rezolucijom 1244.

Kada je reč o pandemiji korona virusa, premijerka Srbije je rekla da je kriza pokazala, da ako nismo svi bezbedni niko nije bezbedan.

Ona je ukazala da je Srbija donirala više od milion doza vakcina, u regionu, za strane državljane koji su došli u Srbiju, kao i za afričke i azijske zemlje, i da će nastaviti na tom putu.

Brnabić je navela i da hitno treba da nastavimo da se bavimo klimatskim promenama.

“Srbija udvostručila napore da učini zemlju bezbednijom i čistijom za svoje državljane i samim tim ona doprinosi borbi protiv klimatskih promena i zaštiti životne sredine”, rekla je ona.

Premijerka je ukazala da je Srbija čvrsto posvečena implementaciji ciljevima održivog razvoja i Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

“Posvećeni smo globalnim naporima i nastavićemo aktivno da radimo na ispunjenju naše obaveze prema Okvirnoj konvenciji UN o klimatskim promenama”, rekla je premijerka i dodala da je namera Srbije da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte najmanje 33,3 odsto u poređenju sa 1990. godinom.

Ana Brnabić je naglasila i da su to izuzetno skupa ulaganja koja zahtevaju godine i decenije posvećenosti i sistemski pristup ali da je Srbija jasno opredeljena za taj put tranformacije.