“Premijeri su imali stvarnu vlast samo u vremenima slabih kraljeva ili predsednika”: Ko stvarno vlada Srbijom – Istraživanje u Nedeljniku

0
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

“Mandatarka nove Vlade Srbije biće Ana Brnabić. Ona zna da tu funkciju neće obavljati do kraja mandata.”

Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle dužeg perioda natezanja živaca, najavljivanja i odlaganja proglašenja novog mandatara, u jednoj rečenici predstavio građanima Srbije novu-staru predsednicu vlade i još bolje od toga predstavio novi-stari običaj srpske politike: svođenje funkcije predsednika vlade na protokolarnu. Činjenica da je Vučić otvoreno najavio da će Ana Brnabić na čelu vlade biti do kraja 2024. godine, a da se na mestu potpredsednika i ministra u vladi za to mesto priprema Miloš Vučević – i to kroz proces rekonstrukcije, “u skladu sa Ustavom” – samo je potvrdila da se predsednik Srbije u svojoj poziciji oseća toliko komforno da nema razloga da bilo kog trenutka krije ko stvarno vlada Srbijom i u čijim se rukama zaista nalazi sva politička moć. Time je Vučić – a to će ga obradovati – stao u red malog broja srpskih (i jugoslovenskih) istorijskih ličnosti koje su imale stvarnu vlast, dok su za njihovog vakta dolazili i prolazili razni premijeri, neiskazani i nezapamćeni.

Kako je uloga predsednika vlade degradirana kroz srpsku istoriju? Ko je zapravo, od početka 20. veka vladao Srbijom? Čije principe Vučić danas koristi, na koga se ugleda? I šta je želeo da postigne oročavanjem nove vlade, a šta bi mogli da budu efekti tog političkog poteza?

“Građani se mnogo lakše vezuju za ličnosti nego za programe”, kaže za Nedeljnik docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević i dodaje da to nekada mogu biti predsednici, a nekada predsednici vlada.

“Odnosi moći u našoj istoriji su uglavnom bili lični i zavisili su od pojedinaca, ne od institucija”, kaže za Nedeljnik istoričar Predrag J. Marković. “Premijeri su imali stvarnu vlast samo u vremenima slabih kraljeva ili predsednika.”

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 1. septembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs