Asocijacija SOKA (Svetski mir, obrazovanje i kultura) u saradnji sa kulturnim ustanovama grada Beograda predstaviće javnosti monodramu „Život sa ocem” u adaptaciji i izvedbi japanskog umetnika Tacuši Amana iz pozorišne trupe “Macukaze no kai” iz Japana.

Monodrama će biti izvedena 23. maja od 20 časova u Ustanovi kulture “Vuk Stefanović Karadžić”, 24. maja od 19 časova u Biblioteci grada Beograda (Rimska sala) i 25. maja u 20 časova u Domu kulture Studentski grad.

Tacuši Amano je rođen 1963. godine u Aiči prefekturi u Japanu. Već sa 19 godina se pridružio pozorišnoj trupi Šinšu Univerziteta. Leta 2008. godine slučajno dolazi do romana “Život sa ocem”, autora Hisaši Inoue, jednog od najpoznatijih pisaca i dramaturga u Japanu, dobitnika najviših priznanja za doprinos u kulturi. Roman je ostavio dubok i potresan utisak na njega i tada je poželeo da poruku mira, inspirisanu knjigom, prenese svetu svim svojim snagama. U avgustu 2009. godine je sastavio dramu pod nazivom “Život sa ocem”, koju u celosti izvodi sam. Od tada, aktivno nastupa na mnogim mestima širom Japana i sveta.

Radnja se dešava u Hirošimi, tri godine nakon nuklearnog napada. Iz razgovora oca i ćerke saznajemo o životima ljudi koji su preživeli napad. Micue je preživela, međutim, žalila je jer je većinu voljenih osoba izgubila. Osećala se krivom i nikako nije mogla da se prepusti ljubavi i raduje životu. Otac Takezo koji je izgubio život u napadu je ohrabruje da postaje svesna vrednosti života i prihvati da može da bude srećna.

Predstava se izvodi na japanskom (Hirošima dijalekt) jeziku, praćena prevodom na video bimu. Trajanje predstave: 1 čas i 30 minuta. Ulaz za sve predstave je slobodan, a posetioci će moći da ostave dobrovoljni prilog Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka NURDOR za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu.

Asocijacija SOKA dugi niz godina aktivno doprinosi društvu svojim angažovanjem na projektima u oblasti očuvanja mira, kulture i obrazovanja, kao i razvijanju svesti o sadržini i zaštiti kulturnih vrednosti. Ovi ciljevi uključuju edukaciju građana, a posebno dece i mladih, kao i pružanje pomoći u vidu humanitarnih i dobrotvornih aktivnosti i rešavanju problema okruženja. Udruženje je organizovalo brojne edukativne radionice, izložbe – protiv nuklearnog naoružanja i energije, japanskih lutaka, dečijih radova, projekcije animiranih i dokumentarnih filmova na temu nuklearnih opasnosti, ekologije, zagađenja okoline, mogućim alternativnim energijama i dr.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.