Premijera filma “Sećanje na bol – Margerit Dira” 4. aprila u Kinoteci

Melani Tieri glumi samu Margerit Dira u ovoj adaptaciji autobiografskog romana "Bol" (La douleur) ove čuvene spisateljice

0
Foto: Promo

Francuski kandidat za Oskara – film reditelja Emanuela Finkijea “Sećanje na bol – Margerit Dira” premijerno će biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 4.4. u 20.30.

Publika širom zemlje će moći da pogleda ovaj film počev od četvrtka u svojim omiljenim bioskopima. 

Melani Tieri glumi samu Margerit Dira u ovoj adaptaciji autobiografskog romana “Bol” (La douleur) ove čuvene spisateljice.

U okupiranom Parizu 1944. godine mlada i talentovana spisateljica Margaret Dira je član Pokreta otpora zajedno sa svojim mužem Robertom Antelmom.

Nakon što njenog supruga deportuje Gestapo, ona se upušta u riskantnu romansu sa saradnikom Višijevske Francuske ne bi li pomogla svom mužu.  

Reditelj filma ističe kako ga je na ovaj film inspirisalo prvenstveno lično iskustvo – jer je i sam imao članove porodice koji su poslati u logor, iako je čitao knjigu još kao student, ali tad nije mogao ni da pomisli da će moći da snimi film na osnovu ovog romana. Finkije i Melani su već radili zajedno na prethodnom filmu i sam reditelj za nju kaže da ona ne vara, ne glumi, već jednostavno postoji.

“U svojoj suštini, ‘Sećanje na bol’ govori o ‘strahoti zaboravljanja’, bilo da se radi o nekom od naših najbližih ili svih žrtava rata. Dira insistira da se sećamo i bez sumnje njena poruka se mora shvatiti ozbiljno”, napisao je čuveni kritičar Roger Ebert. 

“Ovo je ozbiljan, visoko intelektualni film”, naveo je New Yorker.