Premijer Slovenije: “Rusi sprovode etničko čišćenje u Ukrajini, još nema pravih pregovora”

0
Printscreen/YouTube/Nova24TV Slovenija

(Beta) – Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je danas da ga neki postupci ruske vojske u agresiji na Ukrajinu podsećaju na etničko čišćenje.

“Ono što se događa u Ukrajini nije samo rat, već etničko čišćenje ukrajinskih gradova uz Crno more”, rekao je Janša u parlamentu, odgovarajući na poslaničko pitanje o ratu i postupke ruske vojske u kampanji na Mariupolj uporedio sa situacijom u BiH u opsadi nekih gradova kada je sledilo etničko čišćenje.

Rat u Ukrajini će završiti kada ta zemlja sama, uz pomoć koju dobije, bude dovoljno jaka da zaustavi prodor ruskih trupa, rekao je slovenski premijer, dodavši da će tek tada početi pravi, ozbiljni pregovori, prenosi Hina.

Po njegovim rečima, koje prenosi Slovenska novinska agencija STA, upravo zato treba pomoći Ukrajini u njenom otporu.

Ukrajinci se zapravo bore za sigurnost i prosperitet cele Evrope, dodao je.

Ako se Rusiji dopusti da ide napred u svom ratu s Ukrajinom, nad tim delom Evrope pašće nova gvozdena zavesa, sa svim sigurnosnim i privrednim posledicama, smatra premijer Janša, dodavši kako se svet 24. februara toliko promenio da to neki još ne mogu shvatiti.

I Slovenija, dodao je, treba u novonastaloj situaciji jačati vlastite odbrambene snage i pokušati smanjiti rizike iz okruženja, što se i radi, naglasio je Janša, kritikujući usput levu opoziciju što se protivi jačanju odbrambenih snaga kroz poseban zakon kojim bi Slovenija u nekoliko godina u naoružanje i opremu potrošila više stotina miliona evra.