Premijer Slovenije: “Probleme sa granicama rešićemo ulaskom zemalja Zapadnog Balkana u EU…”

2

Premijer Slovenije Janez Janša podržao je proširenje EU na Zapadni Balkan ocenivši da bi članstvom u EU bili rešeni mnogi problemi tog regiona, uključujući pitanje granica i mešanje stranog faktora.

„Proširenje EU je u našem zajedničkom interesu, ono bi trebalo da bude naš strateški odgovor na brojne izazove“, rekao je Janša na virtualnoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem.

Posle jučerašnjeg sastanka sa čelnicima Evropskog parlamenta na kom je video vezom iz Ljubljane predstavio prioritete slovenačkog predsedanja EU od 1. jula, Janša je sugerisao da bi prijem čitavog Zapadnog Balkana u EU mogao da pomogne i u rešavanju problema poput migracije i malignog mešanja gopolitičkih rivala, po svoj prilici Rusije, Turske i Kine, preneo je briselski portal Politiko.

„Ako me pitate, kako možemo da rešimo problem koji se tiče i naših granica, odgovorio bih – tako što ćemo imati evropsku perspektivu… Ako dozvolimo određenim zemljama da postanu članice EU sve zajedno, jednom kada steknu perspektivu EU i postanu članice, ti problemi će nestati“, rekao je.

Janša je najavio i da će se tokom predsedavanja Slovenije, 6. oktobra, održati neformalni samit zemalja EU i lidera Zapadnog Balkana, na kojem će se pokušati da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke.

Kako su preneli slovenački i hrvatski mediji, Janša je takođe rekao da Slovenija podržava ulazak Hrvatske, kao i Bugarske i Rumunije u Šengenski prostor jer su, kako je ocenio, to koraci koji jačaju bezbednost u Evropi.

Govoreči o prioritetima predsedavanja, Janša je rekao i da će se Slovenija zalagati za stvaranje Evropskog instituta za ustavno pravo, koji bi rešavao sporove između Brisela i nacionalnih prestonica oko pitanja vladavine prava.

„Vladavina prava nije vladavina proizvoljne politike, niti je stvar selektivne pravde i različitih kriterijuma; umesto toga, ona pretpostavlja jednaka pravila za sve i jednak tretman svih država članica EU prema odredbama Lisabonskog sporazuma“, rekao je Janša.

Naveo je i da EU ne bi trebalo da se obraća za ekspertizu Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope, već bi trebalo da stvori svoje telo. „Potrebna nam je vlastita slična institucija i jedan od naših predloga je usmeren na to“, rekao je.

Slovenačko predsedavanje EU takođe predlaže „godišnji dijalog“ u Savetu EU o vladavini prava, uključujući opštu raspravu i raspravu o pitanjima u određenim zemljama članicama.

2 KOMENTARA

  1. Postavlja se pitanje zašto se gospodinu Janši žuri da zemlje zapadnog Balkana udaju u EU? Ruski djak i Rusofili,nije čestitao predsedniku USA mr Joe Budem.

Comments are closed.