Premijer Severne Makedonije: “Spremni smo za EU, čeka nas naporan rad”

0
(BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE)

(Beta) –  Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je njegova zemlja spremna za Evripsku Uniju i najavio naporan i posvećen rad na reformama i usaglašavanju sa evropskim standardima.

“Rekao sam to juče, reći ću i danas. Spremni smo za EU! Sada moramo da operacionalizujemo tu spremnost i ubrzano da zakoračimo napred. Od danas počinje nova etapa napornog i posvećenog rada na reformama, na usaglašavanju našeg prava sa evropskim pravom, na ekonomskom, političkom, društvenom razvoju, višem kvalitetu života, visokim standardima poštovanja vladavine prava”, rekao je Kovačevski.

Premijer Severne Makedonije je to rekao na prijemu koji je organizovao povodom početka pregovora sa Evropskom unijom. Na prijemu su bili državno-politički vrh zemlje,  narodni poslanici, ambasadori zemalja članica EU,  predstavnici civilnog društva i medija i privrednici.

Kovačevski je rekao da je vlada, vodjena principom patriotskog i državničkog ponašanja, donela konačnu odluku da prihvati izmenjeni francuski predlog, čime je obezbedila očuvanje i konsolidaciju makedonskog identiteta, makedonskog jezika, kulture i posebnosti, kao i početak pregovora sa EU.

Uveravam vas, rekao je, a to su u više navrata potvrdili i visoki predstavnici Evropske unije, i ovde i juče u Briselu, da su stavovi Severne Makedonije očuvani i potvrđeni.

“Evropska unija nas prihvata kao Makedonce koji govore makedonski jezik uz bezuslovno poštovanje dostojanstva i posebnosti makedonskog naroda i njegovog identiteta, istorijskih i kulturnih posebnosti. Bili smo jasni i glasni, da se o tim stvarima niti se pregovara niti će se pregovarati”, istakao je Kovačevski.

Dodao je da je zatvoreno jedno poglavlje i da sada Severna Makedonija otvora novo.

“Zato je sada vreme kada treba da stanemo zajedno, ujedinjeni, puni optimizma i vere u bolje sutra, da bismo udružili snage i zajednički se posvetili razvoju jake, uspešne i prosperitetne evropske države. Sada je vreme za hrabrost, zalaganje i jasan pogled u budućnost kako bismo brzo i odlučno ostvarili san naše generacije, kao i san Ilindenaca i boraca iz NOB. Ujedinimo se i stanimo zajedno, jer samo zajedno smo jači”, rekao je Kovačevski.

Severna Makedonija je utorak 19. jula u Briselu održala prvu političku medjuvladinu konferenciju, kojom je otvorila pregovore sa EU, 17 godina posle dobijanja statusa kandidata. Uslov koji ima Skoplje za drugu medjuvladinu konferenciju i otvaranje pregovaračkih poglavlja je uvodjenje Bugara u Ustav Severne Makedonije.