Premijer Jermenije: “Nije moguće diplomatsko rešenje sukoba sa Azerbejdžanom”

0
(Beta/Tigran Mehrabyan, Armenian Prime Minister Press Service/PAN Photo via AP)

Jermenski premijer Nikol Pašinijan ocenio je da nije moguće nikakvo “diplomatsko rešenje” u sukobu sa Azerbejdžanom oko Nagorno-Karabaha i pozvao sugrađane da dobrovoljno idu na front. “Moramo da priznamo da pitanje Karabaha, u ovom trenutku i još dugo vremena, ne može imati diplomatsko rešenje”, poručio je Pašinijan u video snimku na Fejsbuku. On je pozvao narod da ide i bori se do “pobede ili poraza”.

Prema premijerovim rečima, situacija na frontu je “prilično ozbiljna”. “Postoje pobeda ili poraz, ništa drugo. Da bismo pobedili, svi moramo formirati jedinice dobrovoljaca”, rekao je on i ocenio da Azerbejdžan koristi “poslednje resurse” u borbi.

Ministri spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana borave u sredu u poseti Rusiji gde će imati odvojene diplomatske konsultacije sa Moskvom o sukobu u Nagorno-Karabahu, nakon neuspeha dva uzastopna primirja.

Rusija je uputila više puta poziv na prekid vatre od nastavka sukoba 27. septembra u Nagorno-Karabahu, regionu sa većinskim jermenskim stanovništvom koji se otcepio od Azerbejdžana.

Ocenjujući nastavak sukoba “neprihvatljivim”, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u ponedeljak izjavio da Rusija, Azerbejdžan i Jermenija rade na “predstojećem” uspostavljanju mehanizma kontrole prekida vatre.

Ranije su najavljeni za petak u Vašingtonu odvojeni sastanci šefova diplomatije Jermenije i Azerbejdžana sa američkim kolegom Majkom Pompeom.

Rusija, SAD i Francuska su posrednici za sukob u Karabahu u okviru Grupe Minsk pod okriljem OEBS-a.

Prema delimičnim izveštajima, u novim sukobima je poginulo više od 800 osoba, uključujući oko 100 civila. Međutim, obe strane tvrde da su ubile hiljade neprijatelja.