Premijera dvodelnog HBO dokumentarca “Zločin veka” na HBO Go-u

0
Foto: Promo/HBO

Oba dela novog HBO dokumentarca „Zločin veka“ (The Crime Of The Century) dostupni su na HBO GO-u. Dokumentarac će biti emitovan i na HBO kanalu tokom juna.

U režiji dobitnika Oskara Aleksa Gibnija, „Zločin veka“ predstavlja oštru osudu farmaceutske industrije, političkih operativaca i vladinih propisa koji omogućavaju preteranu proizvodnju, nemarnu distribuciju i zloupotrebu sintetičkih opijata. Istražujući početak, razmere i posledice jedne od najvećih tragedija u zdravstvenom sistemu, sa pola miliona smrti usled predoziranja samo u ovom veku, film razotkriva da epidemija opioida u Americi nije zdravstvena kriza koja se pojavila slučajno.

Uz pomoć uzbunjivača i insajdera, koristeći nove dokumente koji su procurili, ekskluzivne intervjue i pristup istragama, uz doprinos medicinskih stručnjaka, novinara, bivših i sadašnjih predstavnika vlade, advokata i predstavnika farmaceutske industrije, ali i otrežnjujuće ispovesti žrtava zavisnosti od opioida, Gibnijev film otkriva da su farmaceutske kompanije u velikoj meri doprinele krizi od koje i same profitiraju i na kojoj zarađuju milijarde dolara… i odnose stotine hiljada života.

Kriza korišćenja opioida izazvana je agresivnom promocijom leka OxyContin, koji stvara jaku zavisnost, a proizvodi ga farmaceutski gigant u porodičnom vlasništvu – kompanija Purdue Pharma. U prvom delu dokumentarca učestvuju pisac Patrik Raden Kif, specijalista za opioide dr Endrju Kolodni, bivši predstavnik prodaje kompanije Purdue Mark Ros, stručnjakinja za zavisnost sa Stenforda dr En Lembke, osnivač klinike Life Tree Pain dr Lin Vebster, Roj Bosli, čija žena je preminula od predoziranja opioidima, pisac i novinar NY Times-a Beri Mejer, lekar opšte prakse dr Art Van Zi, bivši službenik Ministarstva pravde Pol Peletijer i medicinski tehničar Gil Sartin.

Drugi deo dokumentarca fokusiran je na masovni marketing sintetičkog opioida fentanila i ispituje vezu između proizvođača lekova i vladinih propisa. Uključuje uvide bivšeg službenika Uprave za suzbijanje droge (DEA) Džoa Ranacisija, nekadašnjeg advokata DEA-e Džonatana Novaka, novinara Washington Post-a Sari Horvic, Skota Hajama i Lenija Bernstina, advokata Dejvida Lazarusa, Natanijela Jegera i Freda Višaka, specijalnog Homeland Security agenta Eda Birna, trgovca fentanilom Kejleba Lanijera i drugih. Zajedno, njihove priče formiraju širi narativ o šokantnoj korupciji.

Autor i reditelj filma je Aleks Gibni, koji je istovremeno i jedan od producenata uz Saru Dauland i Svetlanu Zil, dok su izvršni producenti Stejsi Ofman, Ričard Perelo, Tod Hofman i Eron Fišman. Producentkinja za HBO je Tina Ngujen, a izvršne producentkinje su Nensi Abraham i Lisa Heler.