Premijer Crne Gore pozvao SPC na pregovore

1
Profimedia

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) nije još odgovorila na današnji poziv premijera Crne Gore Duška Markovića na razgovor o Zakonu o slobodi veroispovesti čije usvajanje je izazvalo masovne proteste.

“Pozivam Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske pravoslavne crkve da već sutra, 20.07.2020. godine, nastavimo započete pregovore na ekspertskom nivou” radi nalaženja “prihvatljivog rešenja”, napisao je Marković na Tviteru.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je ove sedmice građane Crne Gore da na avgustovskim parlamentarnim izborima glasaju za one koji neće donositi “anticrkvene zakone”.

Ekspertski timovi Vlade i Mitropolije počeli u su u martu pregovore o sprovodjenju zakona donetog krajem 2019. godine, ali su prekinuti zbog epidemije novog korona virusa.
Sporni zakon prdvidja podržavljenje imovine za koju crkve nemaju dokaz da su je imale u vasništvu pre 1918. godine, a SPC smatra da je zakon diskriminatorski i traži njegovo povlačenje.

SPC je odbila junski predlog crnogorskog državnog vrha da se primena zakona odloži dok se o osporavanim odredbama ne izjasne Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Da li ovaj covek ima obraza ? 1000 godia nesto postoji on se juce popeo na “tron” i sad on diktira ili bi voleo da diktira. Nije dosta sto je prizao Kosovo , nije dosta sto je u rukama necastivog sad bi ON da odredjuje crkvi pravila. Boze me sacuvaj i sakloni. Narode Crne gore u Avgustu kad izadjete na biralista, dao vam Bog sange da smenite ove sluge necastivog i da oslobodite Crnu goru od ove posasti … dao vam Bog srece i blagostanja ako tako napravite. Ako li ih opet izaberet nega vam gospod sudi.

Comments are closed.