Premijer Češke: “Američko vojno prisustvo u našoj zemlji je lepa, ali nerealna ideja”

0
EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE POLAND OUT

(Beta) – Odluka češke ministarke odbrane Jane Černohove da sredinom aprila u Vašingtonu započne pregovore o američkom vojnom prisustvu i vojnoj bazi u Češkoj naišla je na nezainteresovanost SAD, a češki premijer Petr Fijala rekao je danas da vlada to ne razmatra jer je to možda lepa, ali sada nerealna ideja.

“To je sigurno lepa tema. Lepo se osećam kad to slušam, ali zaista to je samo lepa želja. To nije na dnevnom redu. Ne vode se realni razgovori o tome”, rekao je češki premijer za onlajn dnevnik Aktualne.cz.

S obzirom na masovno odbijanje Čeha između 2007. i 2009. godine da u Češkoj bude razmešten makar radar američkog antinuklearnog štita, uz velike proteste jer Česi nakon iskustva sa sovjetskom invazijom i okupacijom 1968. godine ne žele više strane baze na svojoj teritoriji, Fijala je priznao da je to i inače vrlo osetljivo pitanje.

Lider najjače opozicione stranke ANO, bivši premijer Andrej Babiš usprotivio se bilo kakvoj američkoj bazi bez referenduma, a naglasio je da je ona nepotrebna.

“Ne podržavamo je zato što mi dođe da je to nepotrebno. NATO trenutno na istočnom krilu formira odbrambene sisteme i zajedničke savezničke jedinice, tzv. borbene grupe. Zašto onda da otvaramo nekakve baze kod nas kada učestvujemo u formiranju tih grupa”, rekao je Andrej Babiš.

Prisustvo američkih vojnika u Češkoj je po oceni Babiša suviše osetljiva tema o kojoj bi bilo nužno raspisati referendum.

Prema nezvaničnim izvorima češkog dnevnika Pravo ministarka Černohova istrčala je pred rudu i iznenadila je i američku administraciju predsednika Džozefa Bajdena koja ni o kakvoj bazi u Češkoj ne razmišlja jer između ostalog po bilateralnom ugovoru koristi dve baze u Slovačkoj, zemlji na granici sa Ukrajinom.

Sličan sporazum Češka ima sa saveznicima iz NATO koji koriste dva vojna aerodroma u Časlavi i Namješti nad Oslavom u čiju modernizaciju su uložili novac.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Češke, general Jirži Šedivi rekao je da SAD nemaju interes da kod u Češkoj grade neku veliku bazu za kopnenu vojskum, i da ako bi tog interesa i bilo, onda bi on bio pre za neku pomoćnu bazu koja bi imala logistički značaj recimo za vojno vazduhoplovstvo.

“Može se voditi rasprava recimo o aerodromu Mošnov. Infrastruktura postoji, mi to rešavamo u vreme kada Amerikanci imaju već niz ugovora na istok od nas, recimo u Slovačkoj. Ako bude debate Amerikanci bi morali da imaju potrebu za bazom”, rekao je on informativnom portalu Seznam.